Banca centrala din Rusia a coborat dobanda cheie la 9%

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 14:00
969 citiri
Banca centrala din Rusia a coborat dobanda cheie la 9%

Banca centrala a Rusiei a coborat marti dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la un nivel minim record de 9%, marcand cea de-a noua reducere din aprilie, in contextul in care institutia incearca sa descurajeze speculatiile si sa sustina creditarea catre companii si populatie, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn. 

Institutia a redus dobanda de refinantare cu jumatate de punct procentual, de la 9,5 la 9%, si a coborat dobanda repo de la 8,5 la 8%, schimbarile urmand sa intre in vigoare miercuri.

Este a noua coborare a dobanzilor din 24 aprilie.

Ultima masura de politica monetara a bancii a fost reducerea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual, pe 30 octombrie.

Decidentii in materie de politica monetara din Rusia incearca sa impulsioneze creditarea, dupa ce masurile anterioare de relaxare nu au reusit sa aduca o imbunatatire a situatiei din piete, riscand sa franeze revenirea economica, sustinuta in acest an de scumpirea petrolului Ural cu 82%.

Rubla a inregistrat cea de-a doua apreciere in randul valutelor emergente, avansand in acest an cu 8,8%, potrivit datelor Bloomberg.

"Nu credem ca scaderea dobanzii va preveni aprecierea monedei", au declarat Rory MacFarquhar si Anna Zadornova, economisti in cadrul Goldman Sachs. 

#banca, # centrala, # dobanda, # cheie , #stiri Goldman Sachs