Bancherii nu au invatat nimic din criza de pe Wall Street

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 09:59
1096 citiri
Bancherii nu au invatat nimic din criza de pe Wall Street

Marile banci din SUA sunt supuse unor riscuri cu 37% mai mari anul acesta, fata de 2008, iar tranzactiile cu produse derivate au crescut cu 225% in trimestrul doi din 2009, fata de 2008, scrie presa din SUA, care concluzioneaza ca bancherii nu au invat nimic din criza de pe Wall Street.

"La un an de la prabusirea bancii Lehman Brothers si "nationalizarea" firmei de asigurari AIG, singura surpriza pe Wall Street ar fi nu cat de multe, ci cat de putine lucruri s-au schimbat", scrie The New York Times, citat de Gandul.

Cotidianul american subliniaza ca banca Goldman Sachs, controlata in prezent de Trezoreria SUA, are un capital de 20 miliarde dolari, pregatit pentru a-si acoperi pierderile, daca debitorii sai vor da faliment. Goldman Sachs risca o suma de 9 ori, mai mare, respectiv 186 miliarde dolair, din cauza unei potentiale pierderi de valoare a "derivatelor".

O alta banca americana supusa la riscuri este JPMorgan Chase, care are un capital expus in afaceri cu derivate de 3 ori mai mare decat capitalul pe care l-ar putea utiliza sa isi acopere creditele neperformante. 

#bancheri, #criza, #goldman, #jpmorgan, #morgan, #sachs, #stanley , #stiri Goldman Sachs