Bancile americane au luat cu imprumut de la Fed peste 80 mld de dolari

Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:53
1172 citiri
Bancile americane au luat cu imprumut de la Fed peste 80 mld de dolari

Rezerva Federala a SUA (Fed) a imprumutat in 2008 bancile printr-un program cu fonduri de 80 de miliarde de dolari, dobanzile ajungand pana la minime de 0,01% dupa prabusirea Lehman Brothers si declansarea crizei financiare, transmite Bloomberg.

Programul a acordat bancilor imprumuturi pe perioade de 28 de zile in martie-decembrie 2008, perioada in care increderea in pietele financiare globale s-a prabusit, odata cu falimentul bancii de investitii Lehman, noteaza Bloomberg. Detaliile acestei facilitati de imprumut nu au fost prezentate institutiilor actionare la Fed, Congresului sau publicului.

Unitati apartinand unui numar de 20 de banci au fost eligibile pentru a participa la licitatii pentru lichiditati. Dobanzile platite pentru banii imprumutati au ajuns la minime de 0,01% in decembrie 2008, in timp ce Fed percepea o dobanda de 0,5% prin principala facilitate de finantare.

Credit Suisse, Goldman Sachs si Royal Bank of Scotland (RBS) au imprumutat fiecare cel putin 30 de miliarde de dolari prin acest program.

"A fost o subventie clara. Fed nu a fost in general foarte deschisa in privinta detaliilor. De ce ar fi altfel acum?", a intrebat Robert Eisenbeis, fost sef al diviziei de cercetare la Rezerva Federala din Atlanta.

Rezerva Federala din New York, care a supervizat programul de 80 de miliarde, a postat pe site-ul propriu date generale privind facilitatea de imprumut dupa fiecare licitatie organizata, a afirmat un purtator de cuvant al institutiei. Prin cresterea finantarii pe termen scurt, disponibila intr-o perioada in care creditorii privati se aflau sub presiune, programul a ajutat la reducerea tensiunilor din piata si a sustinut creditarea catre populatie si companiile din SUA, a afirmat el.

Congresul a trecut cu vederea acest program cand a cerut, anul trecut, prin lege, ca Fed sa publice datele privind imprumuturile de urgenta acordate in criza financiara.

"Nu am aflat de acest program decat acum", a declarat Barney Frank, congresman co-autor al legislatiei de reformare a sistemului financiar.

Datele publicate de Fed in martie, in urma unei decizii judecatoresti, arata cum banca centrala a adaptat un instrument financiar care exista pentru reglarea cantitatii de bani din piata financiara americana intr-o sursa de fonduri de urgenta. 

Banca elvetiana Credit Suisse a atras pana la 45 de miliarde de dolari, imprumuturile Goldman Sachs au atins un maxim de 30 de miliarde de dolari, la fel ca cele ale RBS.

Deutsche Bank, Barclays si UBS au imprumutat fiecare cel putin 15 miliarde de dolari, potrivit datelor Fed, care reflecta operatiunile derulate cu 12 din cele 20 de institutii financiare eligibile in acest program in ultimele patru luni din 2008.

Informatiile furnizate de Fed nu ofera cifre exacte despre sumele imprumutate fiecarei banci, datele prezentate fiind estimari Bloomberg bazate pe graficele incluse in datele Fed.

Alte banci incluse in program au imprumuatat sume mai mici. Morgan Stanley si BNP Paribas au accesat pana la zece miliarde de dolari, iar JPMorgan Chase si Merrill Lynch pana la cinci miliarde de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci americane, #imprumut, #federal reserve, #miliarde, #imprumut federal reserve, #imprumut banca americana , #stiri Goldman Sachs