Bancile din UE ar putea avea nevoie de capital suplimentar

Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:54
1340 citiri
Bancile din UE ar putea avea nevoie de capital suplimentar

Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 29 miliarde euro in urma testelor de stres derulate de autoritatile europene, potrivit unui sondaj efectuat de Goldman Sachs Group, preluat de Bloomberg si citat de Mediafax.

Noua dintre cele 91 de banci examinate ar putea avea rezultate negative la testele de stres, potrivit unui raport efectuat de analistii londonezi ai bancii, publicat luni.

Cifrele din raport reprezinta media estimarilor unui sondaj efectuat in randul a 113 de participanti din industria financiara.

Bancile spaniole, germane si elene ar urma sa aiba nevoie de cele mai mari majorari de capital, potrivit raportului.

Ponderea respondentilor care considera ca rezultatele testelor de stres vor fi "credbiile" este mai mica decat in cazul examinarii de anul trecut.

Autoritatea Bancara Europeana a anuntat anterior ca bancile examinate trebuie sa poata mentine o rata a capitalului de rang intai de cel putin 5% in scenariile luate in calcul pentru testele din acest an.

Testele includ si o evaluare a modului in care bancile ar face fata unei contractii economice de 0,5% in zona euro in acest an si unei prabusiri de 15% a pietelor de capital.

Publicarea rezultatelor ar putea fi intarziata pana in luna iulie, a declarat saptamana trecuta un oficial al Autoritatii Bancare.

"Cu o luna inainte de publicarea rezultatelor, consensul pare sa fie slab cu privire la volumul de capital care ar trebui acumulat si la impactul concluziilor", noteaza analistii Goldman Sachs.

Doar 22% dintre respondenti au semnalat ca au incredere in rezultatele testelor.

Cu un an in urma, 35% dintre respondentii la un sondaj similar spuneau ca rezultatele examinarilor vor reflecta in mod credibil rezistenta institutiilor de credit la o incetinire neprevazuta a activitatii economice.

Circa 67% dintre repsondenti sunt europeni, 27% provin din Statele Unite, 2% din Asia si 4% din alte zone, potrivit Goldman.

Intrebati daca anticipeaza restructurarea datoriilor Greciei, 57% au declarat ca acest scenariu este "aproape sigur", fata de 16% in cazul Irlandei si 13% pentru Portugalia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci ue, #capital banci, #teste stres banci , #stiri Goldman Sachs