De ce a decazut Rusia?

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 13:58
1294 citiri
De ce a decazut Rusia?

Pana nu demult, Rusia era principala forta dintre tarile emergente, la imboldul sau asa-numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) devenind nu doar un simbol al celor mai puternice economii emergente, ci si al unitatii politice impotriva dominantei Statelor Unite. 

Presedintele rus, Dmitri Medvedev (foto stanga), a cerut diversificarea monedelor de referinta la nivel mondial, in afara de dolar, China nefiind multumita de acest lucru, avand in vedere ca are rezerve de 2 trilioane de dolari.

Din momentul cand tarile emergente au inceput sa fie considerate motorul economic al lumii, economistii au incercat sa gaseasca si alte tari care ar putea intra in grupul BRIC.

Potrivit analistilor de la Goldman Sachs, aspirantii ar include Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Philippine, Coreea de Sud, Turcia si Vietnam.

Insa, in prezent, multi experti se intreaba daca tarile BRIC nu au inceput sa-si piarda din stralucire, mai ales in cazul Rusiei.

Anul trecut, Rusia a avut cele mai slabe rezultate financiare din randul statelor BRIC, cu o scadere a produsului intern brut de 8%, in 2009, si chiar de 10%, in unele trimestre.

Pentru comparatie, Brazilia a avut o scadere economica de numai 5,5%, in timp ce China a inregistrat o crestere de 8,3%, iar India de 6,5%.

De altfel, Rusiei i-a mers mai prost si decat in 2008, cand a avut loc prabusirea preturilor la petrol.

Rusia este cel mai mare producator de petrol si gaze din lume, aceasta fiind si principala sursa a puterii sale, dar si un risc economic semnificativ.

Potrivit lui Witold Henisz, profesor de management la Wharton, petrolul si gazele "sunt si o binecuvantare si un blestem", relateaza Forbes.

Spre deosebire de celelalte mari puteri, Rusia nu a fost niciodata nevoita sa munceasca prea mult pentru a avea venituri, prin urmare nu a fost obligata sa renunte la modul "feudal" de a face economie, iar acest lucru are repercusiuni acum.

De altfel, criza din Rusia isi are originile chiar in spargerea "balonului" petrolului, la mijlocul anului 2008, care a determinat o crestere a datoriilor.

Apoi, cand lumea intreaga a intrat in recesiune, acest lucru s-a cumulat cu o criza a creditarii.

Preturile la petrol au scazut cu peste 70% din 2008, redresandu-se usor in 2009 si stabilizandu-se la un nivel peste cel din 2007, cand economia Rusiei era infloritoare.

In plus, aproape 65% din veniturile din exporturile tarii provin din petrol si gaze, un sector ce reprezinta aproximativ 20% din PIB.

Totusi, alte economii dependente de petrol, precum Kazakhstan sau Arabia Saudita, au avut scaderi mai usoare.

Problemele majore ale Rusiei

Potrivit lui Ira Kalish, director de economie globala la Deloitte Research, motivul decaderii Rusiei ar fi o "combinatie de coruptie, guvernare proasta, interventia statului in sectorul privat si investitii insuficiente in domeniul petrolului si gazelor".

Aceste probleme, impreuna cu eroziunea libertatilor civile, vor continua sa opreasca dezvoltarea, daca nu sunt combatute agresiv, cred analistii.

Solutiile, insa, nu sunt deloc la indemana. Astfel, in Rusia, spre deosebire de alte state emergente, coruptia creste puterea statului, in loc sa o diminueze, oamenii punandu-si sperantele tot in Guvern.

Pentru perioada 2010 - 2012, ministrul Dezvoltarii Economice din Rusia a anuntat o crestere a PIB-ului de 3,1%, in primul an, si de 3,4%, in 2011, asumand faptul ca pretul petrolului va creste.

Pana in 2012, rusii spera sa aiba o economie la fel de puternica precum era inainte de criza.

Economistii rusi sunt mai realisti.

Serghei Aleksasenko, director de studii macroeconomice la Facultatea de Economie din cadrul Universitatii din Moscova, crede ca dezoltarea tarii depinde de redresarea la nivel mondial.

De asemenea, el crede ca o crestere prea rapida ar dauna economiei, generand o apreciere superficiala a rublei si atragerea capitalului strain speculativ, inflatie si posibilitatea unui nou colaps.

Nu in ultimul rand, exista si un factor politic: Guvernul Rusiei ar putea sa nu-si doreasca sa introduca o strategie de crestere economica sanatoasa, pe termen lung, inainte de alegerile prezidentiale din 2012, cand fostul presedinte si actualul premier, Vladimir Putin (foto dreapta), spera sa se intoarca la prima functie in stat.

Apare si cea mai persistenta problema a tarii: institutiile de stat.

Acest lucru a fost evident anul trecut, cand pachetul de stimuli financiari de 4% din PIB nu a fost implementat la timp, din cauza temerilor privind inflatia.

Astfel, anul trecut, Rusia a reusit "performanta" de a se prabusi la nivelul Ucrainei si Zimbabwe, singurele alte doua tari din lume cu un declin al productiei si o inflatie cu doua cifre.

Un alt factor al destabilizarii il reprezinta si puterea concentrata in mainile catorva miliardari.

Prin urmare, companiile straine au preferat sa caute un mediu mai stabil pentru investitii.

Un exemplu in acest sens este Carrefour, care s-a retras de pe piata rusa, din cauza estimarilor slabe privind cresterea, desi isi deschisese primul magazin cu doar cateva luni inainte.

Potrivit analistilor, pentru a iesi din recesiune Rusia are nevoie de un guvern puternic, pentru a stabiliza situatia financiara, care sa incurajeze investitiile straine si care sa aduca expertiza din afara. 

#rusia, # decadere, # dimitri, # medvedev , #stiri Goldman Sachs