Economia merge prost? Dati vina pe americani

Luni, 16 August 2010, ora 23:19
1485 citiri
Economia merge prost? Dati vina pe americani

Dupa ce si-au facut griji pentru Europa, timp de cateva luni, economistii si-au reindreptat atentia spre Statele Unite, unde rata mare a somajului si criza imobiliara nemaivazuta pana in prezent sunt la ordinea zilei.

In Europa, economia Germaniei a crescut peste asteptari, cu 2,2 la suta in al doilea trimestru, pe baza exporturilor si a productiei, determinand analistii sa estimeze o crestere de 3 la suta, pana la sfarsitul anului, cea mai mare din zona euro.

In schimb, economia americana pare blocata undeva la mijloc, nefiind destul de slaba pentru a marca o noua cadere, dar nici suficient de puternica pentru a reda increderea mediului de afaceri, pentru a reincepe angajarile.

O reducere abrupta a deficitului comercial din SUA a determinat economistii sa revizuiasca in scadere estimarile de crestere economica pentru al doilea trimestru, situatia fiind chiar mai rea decat se asteptau si cei mai pesimisti dintre ei.

"Este oarecum ironic, dar semnificativ, faptul ca scaderea din SUA pare sa fi fost provocata de criza datoriilor in Europa, insa, pana la urma, tocmai economia europeana isi revina", a comentat economistul-sef al MF Global, Jim O'Sullivan, citat de Reuters.

Toate aceste cauze se rasfrang si asupra Europei, avand in vedere ca SUA reprezinta una din cele mai mari piete de desfacere pentru exporturile europene, iar, daca americanii nu mai cumpara, evident, nivelul exporturilor scade.

Germania nu face fata scaderii din SUA

Insa nici redresarea europeana nu este fara probleme. Tarile aflate in centrul crizei datoriilor, precum Grecia, Irlanda si Spania, nu au avut un trimestru doi prea bun.

Acest lucru pune presiune suplimentara asupra Germaniei, care se vede obligata sa mentina rata mare de crestere destul de mult timp pentru a-i scoate si pe ceilalti membri din zona euro din criza. Insa Germania, de una singura, nu este destul de mare pentru a indeplini acest rol.

Astfel, din cauza scaderii economice din Statele Unite, nici perspectivele pentru Europa nu sunt prea bune, spun economistii.

In SUA, putini indicatori sunt mai importanti decat rata somajului. Din pacate, numarul aplicatiilor pentru ajutor de somaj a crescut la 484.000, saptamana trecuta, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni.

Acest lucru i-a determinat pe economistii de la Goldman Sachs sa preconizeze un risc de 25 - 30 la suta de recadere in recesiune.

Economia creste, salariile scad

In ciuda celui mai rapid ritm de crestere economica din 1990 inregistrat in Germania, situatia cetatenilor tarii nu este prea buna, lucru ce ar putea supune Guvernul la presiuni suplimentare, impiedicand aplicarea unor masuri necesare.

Unul din cinci angajati intra in categoria de salariu minim, definit prin castigarea a mai putin de 9 euro pe ora. De asemenea, o treime din locurile de munca disponibile sunt temporare si platite foarte prost, potrivit The Wall Street Journal.

Totusi, cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat o rata a somajului mult mai mica decat in alte tari la fel de dezvoltate, de numai 7,6 la suta, fata de 10 la suta in Statele Unite si Franta.

Insa reducerea s-a inregistrat pe fondul aparitiei joburilor part-time, ceea ce explica si de cererea interna scazuta. Nu in ultimul rand, venitul mediu net per angajat a scazut constant incepand din 2004, de la 16.471 de euro/an, la 15.815 euro/an, in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, #americani, #europa, #economisti, #sua , #stiri Goldman Sachs