Goldman: PIB-ul global, sub asteptari. Germania si Franta intra in recesiune in 2012

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 10:21
2506 citiri
Goldman: PIB-ul global, sub asteptari. Germania si Franta intra in recesiune in 2012

Goldman Sachs a redus estimarea cresterii economice globale pentru anii 2011 si 2012 si a avertizat asupra intrarii Germaniei si Frantei in recesiune.

Viitorul sumbru al celor doua state este marcat de scaderea economica din Europa si de riscul contractarii economiei americane, conform Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) global va creste cu 3,8% anul acesta si cu 3,5% in 2012, comparativ cu estimarile initiale de 3,9%, respectiv 4,2%, dupa cum arata economistii Goldman Sachs, Jan Hatzius si Dominic Wilson, intr-un raport publicat pe 3 octombrie.

Compania a scazut asteptarile legata de cresterea castigurilor statelor asiatice, cu exceptia Japoniei, care va fi analizata intr-un raport special ce va fi emis in cursul zilei de azi.

Inrautatirea situatiei datoriilor suverane ale Europei si amenintarea unei noi recesiuni in SUA au dat peste cap pietele de capital globale, care au pierdut 13 trilioane de dolari din luna mai pana in prezent.

Criza datoriilor a infestat sistemul bancar european, teama impiedicand institutiile financiare sa se imprumute reciproc. Mai mult, depozitele overnight ale Bancii Centrale Europene (BCE) au atins cele mai inalte nivele din ultimul an.

"Continua deteriorare a situatiei economice si financiare a zonei euro a dus la retrogradarea semnificativa a estimarilor PIB-ului global", au declarat economistii. "In urmatoarele cateva trimestre, ne asteptam la intrarea Germaniei si Frantei in recesiune si la o scadere puternica a activitatii in statele din periferia zonei".

Regiunea euro

Goldman Sachs se asteapta ca zona euro sa creasca cu 0,1% in 2012, estimarea anterioara fiind de 1,3%. Cresterea asteptata pentru acest an este de 1,6%. Goldman a scazut, de asemenea, previziunile legate de cursul euro dolar, un euro urmand sa valoreze 1,4 dolari la sfarsitul acestui an.

BCE a fost fortata sa cumpere obligatiuni suverane pentru a preveni propagarea crizei in statele puternice din zona euro. De asemenea, banca centrala alimenteaza bancile cu lichiditati nelimitate, in timp ce guvernele se straduiesc sa creasca increderea investitorilor in cele 17 state din zona euro.

Este probabil ca BCE sa relaxeze si mai mult, luna aceasta, politicile legate de lichiditati, pe fondul cresterii riscurilor financiare, mai spun Hatzius si Wilson.

De asemenea, se asteapta ca BCE sa taie rata dobanzilor benchmark cu 50 de puncte, pana la 1%, pana in luna decembrie, mai spun acestia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #europa recesiune, #franta recesiune, #germania recesiune, #goldman sachs , #stiri Goldman Sachs