Goldman Sachs traseaza viata dolarului: Mingea este in curtea FED

Vineri, 20 Mai 2011, ora 19:31
2260 citiri
Goldman Sachs traseaza viata dolarului: Mingea este in curtea FED

Banca de investitii Goldman Bank a prezis in aprilie ca petrolul, aurul si argintul se vor scumpi in curand. O predictie care s-a intamplat intocmai, potrivit CNN Money. Daca luam in considerare ultima "profetie" pe care Goldman a lansat-o pe piata, dolarul va cunoaste un nou declin fata de euro.

Goldman Sachs este una din cele mai mari banci de investitii si unul din cele mai influente puteri de tranzactionare de pe planeta, lucru care ii confera totodata si credibilitate.

In momentul in care analistii Goldman Sachs isi publica previziunile, probabilitatea ca vorbele sa se adevereasca este foarte mare.

Daca luam in considerare ultima "profetie" pe care Goldman a lansat-o pe piata, dolarul va cunoaste un nou declin fata de euro.

Potrivit unui raport Goldman Sachs, moneda euro, care cazuse sub 1,41 $ saptamana trecuta, ar putea urca inapoi la 1,45 dolari in urmatoarele 3 luni.

In opinia directorului de cercetare valutara a GFT, Kathy Lien,  o parte din cresterea euro s-ar putea datora chiar raportului Goldman Sachs.

Dolarul a crescut recent fata de euro din cauza datoriilor suverane ale Europei care au reaparut in titlurile financiare. Nu e ca si cum economia SUA s-ar fi vindecat miraculous.

Avand in vedere aceste lucruri, analistii Goldman Sachs au declarat ca euro ar putea urca in urmatoarele 6 luni la 1,50 dolari si la 1,55 dolari intr-un an, lucre care ar plasa valoarea euro cu 4% sub nivelul pe care il avea in 2008 fata de dolar.

Analistii vorbesc de rata ridicata a somajului, de puterea slabita a pietei imobiliare, dar si de o consolidare fiscala, ceea ce se traduce prin taieri bugetare la Washington.

Expertii din piata nu pariaza atat de mult pe dolar, insa sunt de parere ca un maxim de 1,50 dolari/euro ar fi rezonabil in cazul in care economia SUA nu se insanatoseste peste noapte.

Cu toate acestea, apare un lucru interesant cu privire la dolar.

In cazul in care analistii Goldman au dreptate, asta ar insemna ca predictia cu privire la petrol va trebui schimbata sau risca sa devina contradictorie.

"Daca dolarul slabeste, preturile marfurilor vor creste. Dolarul s-a mentinut puternic, de aceea pretul marfurilor a scazut", spune Randy Frederick, director de tranzactionare si de instrumente derivate la Charles Schwab in Austin.

Dolar vs Euro vs Yuan

BCE  a ridicat ratele dobanzii in aprilie insa le-a pastrat constante in sedinta din luna aceasta.

Seful BCE, Jean Claude Trichet, a precizat ca nu va exista o majorare a ratei dobanzii nici in luna iunie. Cu toate acestea, exista speculatii potrivit carora BCE va majora dobanzile in luna iulie si nu se va opri acolo.

Potrivit teoriei, cu cat ratele dobanzilor sunt mai mici, cu atat este mai slaba moneda.

De aceea yenul, fata de dolar, a fost o moneda destul de "lenesa" in ultimii ani in timp ce monedele unor tari emergente ca si yuanul chinezesc si realul Brazilian s-au dovedit a fi puternice.

In ciuda a ceea ce spun analistii Goldman, moneda euro si-ar putea reveni rapid fata de dolar in cazul in care BCE incepe sa ridice ratele dobanzilor in mod regulat.

In cazul in care BCE va pune in aplicare anumite mariri ale dobanzii, iar FED ramane pe loc, e greu  de imaginat un scenariu in care atat dolarul sa se deprecieze rapid, cat si petrolul sa continue sa scada.

Pe de alta parte, este putin probabil ca FED sa se atinga de ratele dobanzilor in urmatoarea perioada de timp, chiar daca inflatia "va tipa".

Prin urmare, deprecierea dolarului pare a fi alegerea cea mai inteleapta.

Mingea se afla in curtea FED si este jucata de Ben Bernanke.

Pana in momentul in care FED va decide sa mareasca ratele dobanzii, dolarul va ramane slab in raport cu euro si cu celelalte monede emergente de pe piata, considera analistii.

Articol realizat de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bce, #bce rate dobanzi, #ben bernanke, #dolar, #dolar declin, #economia sua, #euro, #fed, #goldman sach predictii, #goldman sachs , #stiri Goldman Sachs