Goldman Sachs: Zece banci nu trec testele de stres

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 11:13
1450 citiri
Goldman Sachs: Zece banci nu trec testele de stres

Investitorii se asteapta ca zece dintre cele 91 de banci supuse testelor de stres derulate de autoritatile europene sa nu treaca de acest obstacol, valoarea capitalului suplimentar necesar in urma examinarilor fiind de 37,6 miliarde euro, potrivit unui sondaj al Goldman Sachs, precizeaza Mediafax.

Autoritatile financiare din Uniunea Europeana au efectuat teste de stres in sistemul bancar din Europa, incercand sa calmeze temerile investitorilor cu privire la potentialul impact al crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.

Potrivit unui sondaj efectuat de Goldman Sachs in randul a 376 de investitori, atat fonduri de hedging cat si jucatori care se implica pe termen lung, bancile europene vor fi nevoite sa stranga capital suplimentar de 37,6 miliarde euro in urma testelor de stres, ale caror rezultate vor fi prezentate vineri, 23 iulie, la ora 16 GMT.

Potrivit Goldman, 9% dintre respondenti anticipeaza un necesar de capital suplimentar de sub 10 miliarde euro, 33% vad cifra intre 10 si 25 miliarde euro, 35% se astepata la 25-50 miliarde euro, 18% anticipeaza 50-100 miliarde euro, iar 5% prevad un scenariu pesimist, cu majorari necesare de capital de 100 miliarde euro.

Bancile originare din Spania, Germania si Grecia au cele mai mari necesaruri de capital suplimentar, potrivit sondajului, iar povara finantarii exceptionale ar urma sa fie impartita intre sectorul public si cel privat.

Peste 60% dintre respondenti considera ca majorarile de capital vor aduce bancile intr-o situatie financiara adecvata, ceilalti investitori anticipand mentinerea unui oarecare deficit in sistem.

#banci, #goldman, #sachs, #stres, #teste , #stiri Goldman Sachs