Grecia: swap-uri pentru a ascunde amploarea deficitului?

Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:20
1752 citiri
Grecia: swap-uri pentru a ascunde amploarea deficitului?

Grecia a derulat contracte swap cu circa 15 banci, iar unele tranzactii au inclus plati care ar fi putut ajuta statul elen sa-si "ascunda" deficitul bugetar real, potrivit unei surse apropiate acordurilor, citata de Bloomberg.

Swap-urile care au permis Greciei sa primeasca plati in avans dateaza dinainte de anul 2008, cand autoritatile din Uniunea Europeana au introdus reguli prin care au limitat utilizarea unor astfel de contracte, a adaugat persoana citata, precizeaza Mediafax.

Goldman Sachs Group, care a furnizat Greciei finantare de un miliard de dolari in 2002 printr-un contract swap care a "ascuns" imprumutul pentru a nu creste datoria publica si deficitul bugetar raportate oficial, ar putea sa fi avut rolul de intermediar pentru majoritatea acestor contracte.

Autoritatile europene au cerut Greciei saptamana trecuta sa ofere informatii legate de contractele swap, intr-o ancheta care are rolul de a determina daca statul elen a folosit derivate pentru a ascunde marimea deficitului bugetar.

Investigatia trebuie de asemenea sa determine daca exista alte state membre UE care au adoptat aceeasi strategie.

Cele 15 banci care au intrat in acorduri swap cu guvernul din Grecia se numara printre asa-numitii dealeri principali din tara, a adaugat sursa citata.

Grecia a avut anul trecut 21 de astfel de dealeri, care pot tranzactiona direct cu banca centrala, pot participa la operatiunile derulate pe piata de aceasta institutie si pot participa la licitatiile de titluri de stat.

Printre acestia se numara Citigroup, Barclays si Morgan Stanley.

Contactati de Bloomberg, purtatorii de cuvant ai Goldman Sachs si Morgan Stanley au refuzat sa comenteze informatiile, iar oficialii Barclays si Citigroup nu au facut comentarii imediate.

Un oficial al guvernului elen nu a avut comentarii imediate, noteaza Bloomberg.

Contractele swap folosite de Grecia inainte de 2008 erau legale, conform pozitiei oficiale a guvernului elen si declaratiilor mai multor analisti si experti aparute in ultimele saptamani in presa internationala.

O ancheta a guvernului elen a descoperit luna aceasta ca o serie de contracte swap au permis cabinetelor anterioare sa suspende plata unor dobanzi pe diverse termene de timp, ascunzand nivelul real al datoriei publice si deficitului bugetar.

Datoria de stat a Greciei totaliza 298,5 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, potrivit Ministerului Finantelor de la Atena.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat pe 18 februarie ca "se va declansa un scandal" daca se va dovedi ca bancile au ajutat grecia sa-si mascheze deficitul.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a afirmat la aceeasi data ca acordurile swap, chiar daca au fost legale, au contribuit la escaladarea instabilitatii.

Grecia se vede nevoita sa ofere randamente care se apropie de 6,5% la titlurile de stat pentru a atrage investitorii, cu aproape patru puncte procentuale mai ridicate decat Bundurile guvernamentale germane.

Costul datoriei de stat a Greciei a ajuns la cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, din cauza situatiei dificile, dar si invaluita in incertitudini, a finantelor publice ale statului elen.

Guvernul de la Atena a anuntat, in ianuarie, ca deficitul bugetar a depasit 12,7% din PIB anul trecut, de peste trei ori mai ridicat fata de estimarile anterioare ale autoritatilor si de patru ori mai mare fata de pragul maxim de 3% din PIB reglementat prin legislatia UE.

#acorduri, #banci, #criza, #datorii, #grecia, #swap , #stiri Goldman Sachs