Grecia vrea sa ia intre 5 si 10 miliarde dolari din SUA

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 11:17
1084 citiri
Grecia vrea sa ia intre 5 si 10 miliarde dolari din SUA

Grecia vrea sa plaseze pe piata din SUA intre 5 si 10 miliarde dolari printr-o emisiune de obligatiuni, ca raspuns la cererea ezitanta din Europa, in scopul acoperirii nevoilor de finantare scadente in luna mai, iar Morgan Stanley ar putea intermedia tranzactia, potrivit Financial Times, citat de NewsIn.

Ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou, va efectua o vizita in Statele Unite dupa 20 aprilie.

Contrar celor prevazute la inceputul anului, el nu va mai merge in Asia, mai scrie cotidianul britanic, citand o sursa careia nu i-a dezvaluit numele.

"Grecia cauta sa-si diversifice baza de investitori prin aceasta emisiune, ceea ce inseamna ca ar putea atrage si fonduri de pe alte piete emergente", a mai precizat sursa.

Morgan Stanley ar putea intermedia tranzactia din SUA, dupa ce planul Goldman Sachs de a vinde bonduri elene investitorilor din SUA si Asia in acest an s-ar fi naruit, ca urmare a zvonurilor ca investitorii chinezi au evitat pana acum sa se implice, mai scrie FT.

Pe de alta parte, surse elene au spus pentru Market News International (MNI) ca Atena ar vrea sa evite acordul de sprijin semnat la Bruxelles, ingrijorata ca Fondul Monetar International (FMI) ar putea impune conditii dure in schimbul unui pachet de asistenta financiara.

"Dupa summit, premierul grec George Papandreou a primit informatii de la FMI privind posibilele masuri si reforme pe care le-ar cere in schimbul unui ajutor financiar.

Masurile sunt dure si ar putea antrena tensiuni sociale si politice.

Dupa aceea, mai multi membri ai cabinetului si-au exprimat opozitia fata de contributia FMI", au afirmat sursele citate, potrivit Les Echos.

Pe 1 aprilie, ministrul grec de finante, George Papaconstantinou declara intr-un interviu pentru cotidianul Imerissia ca Grecia vrea sa evite mecanismul de ajutor aprobat de liderii europeni.

"Obiectivul nostru este de a nu fi nevoiti sa activam" acest plan, realizat pentru situatia in care Grecia ar fi incapabila se se finanteze din piete, a declarat ministrul.

Mecanismul adoptat pe 25 martie de UE consta in imprumuturi bilaterale din partea statelor din zona euro si de la Fondul Monetar International (FMI). 

#dolari, #grecia, #miliarde, #sua , #stiri Goldman Sachs