Institutiile financiare de investitii, castigatoarele anului 2006

Joi, 04 Ianuarie 2007, ora 09:42
944 citiri

Banca de investitii Goldman Sachs Group, in particular, si institutiile financiare de investitii, in general, au fost castigatorii absoluti ai anului 2006, realizand un record de 3,7 miliarde in fuziuni. Astfel, avansul consemnat de majoritatea burselor mapamondului a avut un efect pozitiv asupra profiturilor Goldman, potrivit unei analize a Financial Times.

Totodata, compania Amaranth Advisers LLC, care gestioneaza fondul de hedging Amaranth, s-a plasat pe primul loc in topul pierzatorilor anului 2006, din cauza tranzactiilor nereusite din domeniul energetic. Prabusirea fondului de hedging Amaranth este cea mai importanta bila neagra de acest gen, din istorie.

De asemenea, in anul recent incheiat, mai mult de 190 de companii, printre care si Apple Computer, au fost implicate in diverse scandaluri si fraude, care au necesitat interventia autoritatilor.

Profituri cu 70% mai mari pentru Goldman

Alimentate de profiturile obtinute din tranzactii si de investitiile masive, profiturile Goldman au crescut cu 70 de procente, atingand o valoare de 9,54 de miliarde de dolari, la 24 noiembrie 2006, cel mai mare avans consemnat de o firma aflata pe Wall Street.

Datorita performantelor financiare remarcabile, Goldman Sachs a platit directorului general, Lloyd Blankfein, un bonus in valoare de 53,4 de milioane de dolari pentru anul 2006.

Astfel, acesta a devenit cel mai bine platit angajat cu o functie executiva la o banca de pe Wall Street listata la Bursa.
Banca de investitii a anuntat ca va plati presedintilor Gary Cohn si Jon Winkelried bonusuri in valoare de 26 de milioane de dolari, fiecare sub forma de actiuni si optiuni.

De asemenea, John Mack, directorul general al Morgan Stanley, a fost recompensat cu 40 de milioane de dolari, iar James Cayne, seful Bear Stearns, a primit circa 34 de milioane de dolari. Bonusurile acordate de primele cinci firme de investitii din SUA - Goldman, Morgan Stanley, Merrill Lynch & Co., Lehman Brothers Holdings Inc. si Bear Stearns - au crescut cu 30% in 2006, la 36 de miliarde de dolari.

Bursele americane, cel mai important avans din 2003

Bursele americane au inregistrat cea mai mare rata de crestere din 2003. Indicele Dow Jones, care cuprinde titlurile companiilor americane din sectorul industrial, s-a plasat pe 27 decembrie aproape de nivelul record de 12.510,57 puncte, in crestere cu 16%.

2006 a fost dominat de tranzactii si operatorii implicati in achizitii sau vanzari. Fondurile de investitii au realizat, in 2006, tranzactii de peste 700 de miliarde de dolari, dublu fata de cifrele inregistrate in 2005 si de 20 de ori mai mult comparativ cu anul 1996, potrivit Financial Times. Texas Pacific Group a fost cel mai prolific fond de investitii in anul 2006, fiind implicat in 17 mari tranzactii, cu o valoare totala de peste 101 miliarde de dolari.

"A fost un an boom pentru M&A (achizitii si fuziuni), pentru piata de private equity (investitii in companii nelistate la Bursa) si pentru lumea serviciilor financiare", a declarat John Challenger, CEO la firma americana de analiza Challenger, Gray & Christmas.

La nivelul corporate, printre premiantii anului 2006, s-a numarat Exxon Mobil, cea mai mare companie de energie la nivel mondial, ale carei actiuni au crescut la maximul ultimilor 26 de ani. Cotatia actiunilor Exxon Mobil s-a apreciat in 2006 cu 36%, cea mai mare, pe fondul recordului inregistrat de pretul petrolui, cu un nivel mediu de 66,25 de dolari/baril si un maxim de 78,40 de dolari/baril, atins in luna iulie a anului trecut.

Analistii prognozeaza ca venitul net al companiei americane va atinge 38,5 miliarde de dolari in anul 2007, comparativ cu valoarea de 36,1 miliarde de dolari, inregistrat in 2006.

Compania de telecomunicatii AT&T a castigat o batalie in ultima zi de afaceri a anului cand Federal Communications a aprobat, in 29 decembrie, achizitia de 86 de miliarde de dolari a BellSouth.

Producatorii auto din America, perdanti de lux

Anul 2006 a reprezentat pentru gigantii americani ai lumii auto, General Motors, Ford Motor si DaimlerChrysler, un moment negru, cei trei jucatori auto pierzand bani si cota de piata, in favoarea asiaticilor. Yahoo!, operatorul celui mai vizitat site din Statele Unite ale Americii, a pierdut o treime din valoarea de piata, in timp ce Hewlett-Packard a reusit sa devina numarul 1 pe piata mondiala a producatorilor de computere, luand fata Dell. Wall-Mart Stores, cel mai mare retailer de pe mapamond, a inregistrat o scadere consistenta a vanzarilor.

Curierul National