Ionut Popescu ar putea face parte din conducerea Fondului Proprietatea

Joi, 03 Mai 2007, ora 09:43
3005 citiri
Ionut Popescu ar putea face parte din conducerea Fondului Proprietatea

Senatorul Ionut Popescu, fost ministru de Finante, a primit o propunere din partea guvernului de a intra in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, pe unul din cele trei locuri ramase vacante dupa demisia a trei membri, a declarat fostul ministru.

"Propunerea pe care am primit-o din partea guvernului este de a intra in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea pe unul din locurile ramase libere dupa plecarea celor trei membri veniti de la Banca Centrala. Am cerut opinia juridica pentru a afla daca ma plasez, ca senator, in situatie de incompatibilitate. Exista in Legea 161, care reglementeaza chestiunea incompatibilitatii, posibilitatea ca, la propunerea guvernului, cu aprobarea biroului permanent al Senatului, un senator sa poata face parte din consiliile de administratie sau din AGA ale unor companii nationale", a declarat fostul ministru de finante.

"Bancherii" din Fondul Proprietatea si-au dat demisiile acum o luna, a confirmat Paunescu.

Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Nicolae Paunescu, a precizat, miercuri, pentru NewsIn ca in urma cu o luna, trei membri ai Consiliului de Supraveghere si-au prezentat demisiile. Cei trei membri care au demisionat sunt Ion Hidan, Silvia Ciorgoda si Bogdan Marin, a spus Paunescu. Cei trei fosti membri din boardul Fondului aveau in comun faptul ca veneau din directia de supraveghere a bancii centrale, la fel ca si Paunescu.

Care ar fi agenda lui Ionut Popescu

Daca va intra in boardul Fondului, agenda lui Ionut Popescu ar fi centrata pe listarea acestuia la Bursa de Valori Bucuresti, deoarece ar rezolva compensarea proprietarilor fara a crea alte probleme, ar stimula piata de capital, ar atrage investitori si ar fi un suport pentru fondurile private de pensii. Totodata, Popescu a militat pentru a impune, prin noua forma a ordonantei de urgenta care va regla activitatea Fondului, listarea acelor companii unde statul e majoritar, in care Fondul e actionar.

"Vor fi termene clare pentru listare si penalitati pentru amanarea acesteia", a spus Popescu. Vor fi termene precise pana la care se vor face procedurile de listare, ofertele publice initiale si apoi listarea propiu zisa.

"Cred ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa are cateva mari avantaje. In primul rand rezolva problema proprietatilor confiscate abuziv, de o maniera care nu creeaza alte probleme financiare sau sociale. Apoi listarea la Bursa ar inviora piata de capital, ar atrage investitii straine masive de portofoliu. Listarea Fondului ar mai avea un efect colateral, dar cred eu, extrem de important, pentru ca ar imbunatati managementul companiilor de stat unde Fondul este actionar. Ma refer mai ales la companiile nationale, la utilitati, care vor fi silite sa devina mai trasparente si mai eficiente", spune Popescu.

Direct si chiar indirect, deblocarea activitatii Fondului Proprietatea va sustine aparitia fondurilor private de pensii in Romania, care vor avea unde sa plaseze banii viitorilor pensionari in piata de capital romaneasca, a apreciat fostul ministru al finantelor. "Prin faptul ca Fondul va aduce alte companii unde este actionar la Bursa, va da posibilitatea fondurilor de pensii sa plaseze banii in piata de capital", spune Popescu

Fostul ministru al finantelor a mai declarat, pentru NewsIn, ca va urmari, daca va deveni membru al Consiliului de Supraveghere, alegerea unui gestionar al fondului de calibrul marilor grupuri financiare Goldman Sachs sau Morgan Stanley. "

Popescu a mai declarat ca nominalizarea sa in boardul Fondului Proprietatea nu are radacini politice, de vreme ce el este membru al Partidului Liberal Democrat, chestiune care i-au lasat indiferenti pe cei care i-au propus pozitia.

"Propunerea a venit de la guvern si decizia se va lua prin ordin al Ministrului Finantelor, care este, in acest moment, proprietarul Fondului Proprietatea", a spus Popescu.

UDMR sustine numirea lui Winkler

Surse citate de NewsIn afirma ca UDMR ar sustine numirea lui Iulius Winkler, fost ministru al economiei, pe unul din cele trei locuri libere din boardul Fondului Proprietatea. Winkler nu a dorit sa comenteze chestiunea.

Un al nume vehiculat pe lista celor care ar putea completa boardul Fondului Proprietatea este Mihai Ursache, fost sef al agentiei pentru privatizare AVAS.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)