Merita economia Chinei sa ocupe locul doi mondial?

Vineri, 20 August 2010, ora 15:18
1559 citiri
Merita economia Chinei sa ocupe locul doi mondial?

China, tara care detine locul doi in topul statelor cu cele mai mari economii, este, in realitate, o tara saraca si va avea nevoie de 30-50 de ani pentru ca populatia sa sa ajunga la nivelul de trai al americanilor.

Dupa ce a depasit Franta, Marea Britanie si Germania, China are, pe baza cifrelor privind PIB-ul din primavara anului 2010, a doua mare economie din lume, luand locul Japoniei. Dar merita aceasta tara locul pe care il ocupa? Aceasta este intrebarea la care incearca sa raspunda jurnalistii L'Expansion.

Poate ca da...

Pe langa o crestere spectaculoasa a PIB-ului, China are, intr-adevar, acum cea mai mare piata de automobile din lume (15 de milioane de automobile s-au vandut in acest an), este cel mai mare importator de materii prime si este primul producator de otel.

China a devenit, de asemenea, o mare putere financiara, iar Shanghai are a treia mare bursa din lume, in valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, dupa New York si Tokyo.

Imperiul Mijlociu este acum nu doar un principal exportator, ci si al cincilea mare investitor direct din lume, cu o suma de 52 de miliarde dolari plasata in 2009, conform UNCTAD.

Poate ca nu...

Dar in ciuda acestor argumente, China este un paradox. In timp ce PIB-ul pe cap de locuitor de 46.000 dolari in SUA, 41.000 de dolari in Japonia si 40.000 de dolari in Franta, in China este de doar 4.200 de dolari. De asemenea, venitul mediu pe cap de locuitor este de 3.800 de dolari, ceea ce plaseaza China pe locul 105 la nivel mondial.

Datele mai arata ca aceasta tara are 150 milioane de locuitori care traiesc sub pragul saraciei, iar indicele dezvoltarii umane (IDU), care tine seama de PIB-ul pe cap de locuitor, speranta de viata la nastere si accesul la educatie (alfabetizare si ratele de inscriere la toate nivelurile de educatie) a plasat tara, in 2009, pe locul 92 la nivel mondial, in timp ce Japonia, a ocupat locul 10.

Pe partea de cercetare, tara nu a ajuns inca la nivelul marilor puteri. Chiar daca se afla pe o pozitie de egalitate cu Franta, situata pe locul 22, China este mult in urma celor patru mari puteri care monopolizeaza primele pozitii ale clasamentului universitatilor din Shanghai. De fapt, China nu este una dintre tarile in care firmele se bazeaza pe inovare. Chinei i se mai penalizeaza si lipsa de experienta internationala a managerilor.

Locul intai mondial, doar o iluzie

Odata vazuta pe locul doi, China vizeaza acum sa depaseasca SUA, insa ii trebuie intre 15 si 25 ani pentru a deveni cea mai mare economie din lume si o perioada cel putin dubla pentru ca locuitorii sai sa ajunga la nivelul de trai al americanilor.

Economistul-sef al Goldman Sachs, Jim O'Neill, estimeaza ca aceasta tara va reusi sa depaseasca Statele Unite, devenind cea mai puternica a lumii, in 2027.

China a fost una din tarile cu cea mai mare crestere economica in timpul recesiunii, PIB-ul sau fiind de 90 de ori mai mare in prezent decat in 1978, cand presedintele de atunci Deng Xiaoping, a renuntat la comunismul sever si a facut o serie de reforme care au marcat reintoarcerea pe pietele internationale.

Produsul intern brut al Chinei
a ajuns la 1,337 trilioane de dolari, in trimestrul doi, peste cel al Japoniei, de 1,288 trilioane de dolari.

Economia Chinei si-a moderat cresterea in termeni anuali de la 11,9 la suta in primul trimestru la 10,3 la suta in al doilea, dar multi analisti au salutat acest lucru ca pe un semn ca guvernul incearca sa "raceasca" o economie supraincalzita.

Beijingul a lansat o serie de masuri in ultimele luni, care vizeaza piata imobiliara si tinerea sub control a creditarii. Daca va putea sa isi mentina China locul doi mondial, in fata Japoniei a carei mandrie a fost ranita, ramane de vazut.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, #china, #japonia , #stiri Goldman Sachs