Razboiul pentru suprematia economica: Japonia vs China. SUA castiga

Marti, 17 August 2010, ora 23:49
4127 citiri
Razboiul pentru suprematia economica: Japonia vs China. SUA castiga

In 1968, Japonia a devenit a doua cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite. Astazi, China i-a luat locul. Economia japoneza este in stationare, datoria tarii a explodat, iar modul in care se gestioneaza aceasta problema la nivel politic nu este prea incurajator.

China a luat locul Japoniei devenind a doua economie mondiala si nimeni din Arhipelag nu vede cum ar putea "reporni masina". Dupa douazeci de ani, Japonia plateste inca de pe urma balonului financiar creat la sfarsitul anilor 1980.

Faptul ca economia sa este in stationare are loc pe fondul imbatranirii populatiei si scaderii puterii de cumparare, comenteaza Le Figaro.

Solutia pentru aceasta problema este una politica, dar guvernele succesive au exacerbat situatia. Pentru a mentine status quo-ul, ele au substituit cererea publica cu cererea privata, care a facut ca datoria publica sa creasca, ajungand acum la 200% din PIB.

"Fata buna", Banca Japoniei, a redus rata dobanzii de politica monetara la zero, iar acest lucru a permis afacerilor mai putin profitabile sa supravietuiasca si le-a impiedicat pe cele mai putin profitabile sa se dezvolte, intarziind consolidarea economiei.

Intre timp, companiile din Arhipelag au ratat globalizarea. Contrar legendei, Japonia nu mai este un exportator puternic.

Doar cateva sectoare (de automobile, utilaje industriale, electronica, constructii navale) mai joaca un rol important la nivel mondial. Alte companii au ramas prea concentrate pe piata interna uriasa si nu au reusit sa profite de ocazia de a se lansa in marea expansiune ce are loc la nivel mondial.

In domenii precum cel farmaceutic, finante, prelucrarea alimentelor, distributie sau constructii, niponii nu indraznesc sa iasa in afara granitelor.

Faptul ca a fost depasita de catre China nu este singura problema, caci Japonia se confrunta si cu alti concurenti in Asia. Coreea de Sud, care nu se lasa rapusa de criza, ameninta sa o devanseze in clasamentul privind bogatia la nivel mondial.

"Daca tendintele actuale continua si nu va exista niciun razboi intre Coreea de Nord si cea de Sud, cea de-a doua ar putea depasi Japonia in aproximativ zece ani", spune consultantul Gerhard Fasol, de la Eurotechnology.

Singura speranta este China, care ar putea deveni "consumatoare de ultima instanta" in Asia, iar Japonia va fi prima care va beneficia de acesta situatie.

China eclipseaza oficial Japonia

Noile cifre anuntate luni au aratat ca economia Chinei a depasit Japonia in al doilea trimestru, dupa ce produsul intern brut japonez a scazut in mod neasteptat.

Devenind a doua economie din lume, China se va confrunta cu presiuni din partea altor tari mari sa ia un rol central pe scena mondiala, in conditiile in care liderii de la Beijing au fost reticenti in a merge pe ideea politicii externe de lunga durata.

PIB-ul pe cap de locuitor din Japonia este totusi mai mare de 10 ori decat cel din China, care este de 3.600 dolari (2.800 de euro). Cu toate acestea, oficialii de la Beijing considera China o tara in curs de dezvoltare relativ saraca.

"Simbolismul in acest moment este mult mai mare decat semnificatia sa reala. In termeni de influenta si dinamism, China a depasit Japonia cu mult timp in urma", sustine Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell si fostul sef al diviziei FMI in China, potrivit Financial Times.

Productia japoneza in al doilea trimestru a fost de 1.288 de miliarde de dolari comparativ cu cea a Chinei, de 1.337 de miliarde de dolari. Conform unor estimari, productia trimestrial a Chinei a depasit-o pe cea a Japoniei, in termeni nominali in dolari americani, inca din trimestrul al patrulea al anului trecut.

In ceea ce priveste puterea de cumparare, un indicator semnificativ al puterii economice, China a luat locul Japoniei de aproape un deceniu in urma.

In Japonia, cresterea slaba in al doilea trimestru a ridicat intrebari cu privire la puterea de recuperare economica a acesteia in raport cu alte parti ale lumii.

Economia Statelor Unite, de exemplu, s-a extins cu o rata anuala de 2,4 la suta in al doilea trimestru, iar cea a Germaniei cu 9,1 la suta, cel mai rapid ritm din anul reunificarii si pana in prezent.

Incetinirea cresterii Japonia ar putea fi explicata de faptul ca exportul net a incetinit, dar a ramas solid si a fost principalul factor de crestere, mica, pentru o perioada.

"Japonia este un motor economic in ceea ce priveste export si aceste cifre arata ca, fara stimulare fiscala, nu exista nici o cerere reala pe piata interna", considera totusi Chiwoong Lee, economist la Goldman Sachs.

Economia Chinei si-a moderat cresterea in termeni anuali de la 11,9 la suta in primul trimestru la 10,3 la suta in al doilea, dar multi analisti au salutat acest lucru ca pe un semn ca guvernul incearca sa "raceasca" o economie supraincalzita.

Beijingul a lansat o serie de masuri in ultimele luni, care vizeaza piata imobiliara si tinerea sub control a creditarii. Daca va putea sa isi mentina China locul doi mondial, in fata Japoniei a carei mandrie a fost ranita, ramane de vazut.

#japonia, #china, #sua, #suprematie, #economica , #stiri Goldman Sachs