Solutiile FED pentru SALVAREA SUA, sub lupa specialistilor

Marti, 23 August 2011, ora 19:12
2036 citiri
Solutiile FED pentru SALVAREA SUA, sub lupa specialistilor

Solutiile propuse de Federal Reserve (FED), pentru salvarea SUA din impasul economic sunt privite cu scepticism de analistii. In timp ce unii sunt de parere ca mentinerea ratei dobanzii aproape de zero nu ajuta foarte mult, altii isi pun increderea in seful Trezoreriei americane, Ben Bernake.

Mentinerea ratei dobanzii aproape de zero nu poate fi prea mult de ajutor, daca oamenii sunt prea speriati sa cheltuie. O solutie mult mai radicala trebuie gasita, puncteaza CNN.

Ar putea Ben Bernake, seful Fed, sa scoata economia Statelor Unite din recesiune? Unii investitori spun ca el ar fi capabil de o asemenea performanta. Anuntul Fed care titra ca intentioneaza sa pastreze pe termen scurt ratele de dobanda apropiate de zero, pana la jumatate anului 2013, a fost interpretat ca un semnal ca mai multe masuri urmeaza sa fie adoptate.

In conditiile in care se apropie un an electoral, presiunea careia trebuie sa ii faca fata Bernake este cu atat mai mare.

La inceputul lunii august, Rezerva Federala a anuntat ca va mentine politicile de stimulare pentru minim doi ani.

"Fed anticipeaza ca situatia economica, incluzand o rata redusa de utilizare a resurselor si o perspectiva pentru inflatie temperata pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scazut al ratelor la fondurile federale cel putin pana la mijlocul anului 2013", se arata intr-un comunicat al Fed.

Dobanda de politica monetara a bancii central americane se afla la un minim istoric, in banda de variatie 0-0,25%. Fed a reafirmat si politica de a reinvesti fondurile unui portofoliu de obligatiuni, fara sa ofere detalii.

Dar chiar daca Fed ar reusi obtina alte 3 trilioane de dolari, pentru QE3, care ar fi diferenta? Se intreaba mai multi analisti.

Altii sunt de parere ca banii nu vor fi suficienti si ca statul are nevoie de un efort sustinut pentru a pune capat prabusirii pietei imobiliare, pe plan local, in primul rand si  pentru a contracara efectele crizei datoriilor suverane, pe plan mondial, puncteaza publicatia amintita.

In timp ce in al treilea trimestru cresterea economica a fost timida, date fiind cresterile inregistrate pe segmentul vanzarilor cu amanunte, per ansamblu, pentru intregul an, americanii vor fi norocosi daca economia  va inregistra o crestere de 2%, considera CNN.

Relaxarea cantitativa este destinata sa reduca pe termen lung ratele dobanzilor care nu sunt direct influentate de Fed, cum ar fi ratele la creditele ipotecare si de trezorerie. Dar acestea sunt, deja, la minimele istorice. In luna august, randamentele pe 10 ani, la certificatele de trezorerie au atins 2,15%, in timp ce randamentele pentru certificatele pe 30 de ani au scazut sub 3,6%.

Chiar daca „banii sunt mai ieftini”, cele mai multe intreprinderi si persoane fizice prefera, in continuare, sa economiseasca si nu sa cheltuie.

Acest aspect aminteste de versiunea moderna a „capcanei lichiditatilor”, pe care John Maynard Keynes a identificat-o in timpul Marii Depresiuni. Cand oamenii sunt prea speriati sa investeasca si sa petreaca, reducerea ratelor dobanzilor nu realizeaza prea mult si un alt mod de a stimula economia este necesar.

Totusi, politica fiscala pare, mai degraba, inamicul economiei, decat aliatul ei. Analistii din cadrul Goldman Sachs estimeaza ca aceasta este responsabila pentru o reducere de 1% din Produsul Intern Brut pe 2011.

Relaxarea cantitativa nu functioneaza exclusiv prin dobanzi mai mici, au spus sustinatorii QE3. In plus, aceasta determina o depreciere a dolarului. Cand americanii se simt mai bogati, obsinuiesc sa cheltuiasca. In cazul in care dolarul pierde teren, strainii cumpara mai multe produse americane.

Pana la punct, aceasta teorie este valabila.

In timpul QE1, respectiv in perioada decembrie 2008-martie 2010, indicele  S&P 500 a crescut cu aproape 80%. In timpul OW2, adica intre noiembrie 2010 si iunie 2011, acesta a avansat cu 30%.

Intre timp, valoarea comerciala a dolarului a alunecat brusc, dand un impuls exportatorilor americani, precum Microsoft sau Caterpillar.

#bernake, #crestere economica sua, #fed, #federal reserve, #salvare sua , #stiri Goldman Sachs