?tim s? diversific?m portofoliul de investitor ? (2)

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 17:38
3142 citiri
?tim s? diversific?m portofoliul de investitor ? (2)

Am putut observa in episodul anterior ca un portofoliul diversificat diminueaza mult riscul comparativ cu cel al unei investitii orientate numai pe actiuni, asa cum sunt cele apartinand BVB - o bursa nu intamplator atipica vremurilor actuale si total lipsita de instrumente de protejare fata de riscuri.

Nivelul mare al variatiei preturilor actiunilor din aceasta perioada (+ / - 15% sau + / - 25%), mai ales al volumului vanzarilor, s-a mentinut la un nivel extrem, poate mai putin sanatos in conjunctura actuala, oferind astfel analistilor prilejul sa afirme ca aceasta revenire a fost mai mult un REBOUND TEHNIC utilizat de marile fonduri hedge speculative pentru obtinerea unor profituri impresionante. Intensificarea activitatii hedge funds este caracteristica acestor vremuri tulburi ceea ce amplifica mult volatilitatea pietei.


DEFICITELE SUA mentin tendinta unei piete BEAR prelungite

Totodata nimeni nu sesizeaza ca cei aproape 800.000 mld. dolari, ce sunt rulati acum pe toate pietele de derivate reprezinta de 15 ori GDP-ul mondial. In  2007 acesta a fost de cca. 54.300 mld. dolari, conform listei intocmite de FMI.

Din acesta, tarile Europei ocupa locul I cu 16.830 mld. dolari (31% din total), SUA detine cca. 13.800 mld. dolari, adica peste 25% din total. A doua tara dupa SUA este Japonia cu 4.400, apoi Germania cu 3.300 si de abia apoi China cu 3.250 mld. dolari. Romania ocupa locul 42 cu 166 mld. dolari.


In aceasta situatie putem presupune efectiv ca moneda SUA - dolarul american poate deveni din ce in ce mai slab. Vom reaminti aici si faptul ca deficitul de cont curent al SUA a atins in 2008 cea mai mare valoare din istorie, adica de cca. 900 mld. dolari (6,5% din GDP).

Dupa parerile unor specialisti, daca acest deficit depaseste 5% din GDP atunci el este nesustenabil si necesita o depreciere a monedei americane pentru a putea facilita finantarea SUA din exterior. Potrivit unor calcule o depreciere a dolarului de 10-20% poate conduce la o diminuare a deficitului de cont curent de 1% din GDP.


Dramatizand putin situatia am putea spune ca avem pentru inceput doi doctori, FED si guvernul SUA, care pompeaza si iar pompeaza bani (prima data 700 mld. dolari si acum 250 mld. dolari) pe post de medicament intr-un sector american bancar deja bolnav cronic si caracterizat printr-o adanca si prelungita criza a creditului cauzata nu de lipsa lichiditatilor ci de cresterea neincrederii investitorilor.


Asa ca doctorul a pus si de  aceasta data diagnosticul gresit, iar tratamentul se pare ca va da gres, iar mult asteptatele rezultate de stabilizare si revigorare a sistemului bancar vor intarzia sa apara ceea ce va trimite actuala slabiciune a economiei (bubble) intr-o recesiune de cel putin cateva luni de zile cu o inflatie in crestere in toate tarile (ex. rata inflatiei in Anglia a ajuns la 5,2%, la cel mai inalt nivel din anul 1997).

Si uite asa descoperim existenta unui spital intreg cu bolnavi, din mai multe tari cu "dare la mana", carora li se aplica unitar acelasi tratament, intr-o masura mai mare sau mai mica de catre propriul doctor - am numit aici in plus guvernele/bancile centrale ale Frantei (360 mld. dolari/18% din GDP), Germaniei (500 mld. dolari/20% din GDP) si Anglia (870 mld. dolari/30% din GDP) si unde NIMENI nu stie care va fi rezultatul final.  


Concluzia este ca suntem inca pe o piata de actiuni BEAR foarte puternica, care inca nu si-a atins minimul, caracterizata in aceasta perioada prin volatilitati sideway foarte accentuate si implicit prin cresterea accentuata a riscului.


Este momentul sa actionam diversificat

Asa ca, pana vom vedea efectele acestui tratament si in mod real, cu atat mai mult vom diversifica portofoliul alocand o parte din capital si in alte instrumente cu riscuri mai mici sau ale caror riscuri pot fi controlate mai usor decat cele de pe piata de actiuni diminuand astfel expunerea acestor instrumente la limita tolerantei acceptate de fiecare.

Am ales pentru astazi contractele options ale pietei de derivate de la Sibiu sau globale (ex. CBOE) si nu intamplator, ci mai mult ca urmare a strategiei aplicate mai ales acum de Warren Buffett, cel mai bogat om din lume dupa Forbes, care dupa ce a achizitionat pachete importante de actiuni de mld. dolari la cei doi giganti americani Goldman Sachs si General Electric, a luat decizia sa vanda 1,3 mil. actiuni put option la compania Burlington Northern Santa Fe, la pretul de 7.02 dolari din cele 67 mil. detinute la un pret mediu unitar de 80 dolari. Decizia a fost luata ca urmare a deprecierii pretului actiunii cu 27% de la 110 dolari (iunie 2008) la nivelul actual (80 $).


Initierea unei pozitii pe piata de DERIVATE

Atunci cand initiem o POZITIE in piata de derivate (futures sau options) va trebui sa avem in vedere cateva repere:

1.    sa determinam miscarea generala a pietei (dupa concluziile de mai sus este evident ca avem o piata bearish);

2.    sa stabilim gradul de volatilitate din piata (categoric exista acum o volatilitate foarte mare, cu variatii semnificative, de la o zi la alta);

3.    avand in vedere aceste doua semnale pentru tipul pietei (bearish, bullish, undecided) sau al volatilitatii (in crestere, in scadere sau nedecis) vom alege strategia care se potriveste cel mai bine din cele 21 de strategii posibile. In cazul nostru putem aplica strategia LONG PUT (cumpararea de contracte PUT) sau PUT RATIO BACKSPREAD (vanzarea de contracte PUT si cumpararea de contracte PUT la alte doua instrumente cu potential mai redus).

4.    in cazul in care cele doua caracteristici (piata, volatilitate) isi schimba starea initiala trebuie sa fim flexibili si sa adaptam din mers strategia la aceste modificari, altfel piata va deveni una potrivnica riscand sa intram in apel in marja si apoi sa marcam efectiv ceva pierderi mai putin asumate (ex. pentru o piata bearish si volatilitate nedecisa vom aplica strategia SHORT FUTURES prin vanzarea de contracte futures sau strategia BEAR SPREAD prin cumpararea de contracte PUT si concomitent vanzarea de contracte PUT la doua instrumente cu potential mai redus sau cumpararea de contracte CALL si vanzarea de contracte CALL la un instrument cu potential mai redus).


Concluzia finala:

Daca unui investitor neavizat i se vor parea toate acestea niste lucruri simple atunci nu este bine directionat. De aceea pentru cine nu a mai tranzactionat pe piata de derivate (futures sau options) este bine sa apeleze la inceput la un broker, care are experienta in domeniu si ulterior, dupa o documentare/pregatire amanuntita si practica, deciziile vor putea fi luate individual si in cunostinta de cauza beneficiind mult si de indrumarea practica a brokerului.  

Important la piata de derivate este ca investitorii sa inceapa gradat, cu o expunere cat mai redusa (numar de pozitii adaptate la raportul RR, al raportului risc/randament personal asumat) si ulterior sa crestem expunerea din profitul realizat, care va veni sigur daca respectam DISCIPLINAT regulile de baza ale unei investitii de succes.