TOP: 10 tari scufundate in DATORII

Luni, 18 Iulie 2011, ora 17:34
3990 citiri
TOP: 10 tari scufundate in DATORII

Efectele crizei au depasit granita europeana si se propaga, incet, in toata lumea. BusinessInsider a intocmit topul statelor care se confrunta cu cele mai mari datorii.

Japonia
Datorie publica: 225,8% din PIB

Guvernul japonez s-a confruntat cu datorii din perioada boom-ului imobiliar, din anii "90. Dezastrele recente prin care a trebui sa treaca statul nipon nu au facut decat sa ingreuneze si mai mult povara datoriilor.

Agentia de evaluare Moody’s anunta, la mijlocul lunii martie, ca seismul devastator care a zguduit Japonia nu va fi urmat de o criza financiara, cel putin in viitorul apropiat. Pe de alta parte, agentia este ingrijorata de grupurile energetice, precum Tokyo Electric Power, care exploateaza centralele nucleare aflate in dificultate.

Jim O’Neill, presedintele Goldman Sachs Asset Management, sustine ca randamentele obligatiunilor japoneze sunt semnificativ mai mici, in comparatie cu cele ale altor tari din zona euro, pentru ca investitorilor le lipseste increderea in conducerea zonei euro, noteaza BusinessInsider.

Saint Kitts and Nevis
Datorie publica: 196% din PIB

St. Kitts & Nevis si-au anuntat intentia ca vor sa isi restructureze datoriile. Statul format de cele doua insule din arhipelagul Antilele Mici a fost grav afectat de criza globala. Acesta a cerut ajutor international pentru dezvoltarea unei strategii economice, de a reduce datoria suverana.  Datoria publica a statului se ridica la aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit BusinessInsider.

Liban
Datorie publica: 150,7% din PIB

Datoria Libanului a inregistrat o scadere, dar cu toate acestea, jumatate din veniturile bugetului merg catre plata dobanzilor, precizeaza reprezentantii Fondului Monetar International.

Datoria publica a tarii se ridica, in prezent, la peste 52 de miliarde de dolari, iar agentia de evaluare Fitch a acordat statului ratingul B, cu perspectiva stabila.

Analistii sustin ca o crestere economica nu va fi suficienta pentru redresarea situatiei si ca vor fi necesare ample reforme ale politicii fiscale.

Zimbabwe
Datorie publica: 149% din PIB

Cheltuielile publice au scapat de sub controlul presedintelului Mugabe, din Zimbabwe. Statul se afla in sud-estul Africii si a inregistrat o crestere covarsitoare a datoriei nationale. Anul trecut, republica a cerut scutirea de la plata datoriilor catre creditori, ca parte a unui program international, adresat tarilor foarte sarace, titreaza Reuters.

Grecia
Datorie publica: 144% din PIB

In ciuda faptului ca statul elen a primit un al doilea imprumut de la institutiile europene si a aprobat un nou plan de masuri de austeritate, Grecia nu a scapat, inca, de ameninatarea falimentului.

Analistii estimeaza ca datoria publica va creste, anul viitor, inainte de „relaxarea” promisa de autoritati, pentru 2013. Agentia de evaluare Fitch a coborat ratingul de credit al Greciei  cu trei pozitii, pana la CCC, cel mai mic de pe glob.

Cu toate acestea, specialistii din cadrul FMI sunt optimisti si anticipeaza ca Grecia va reusi sa iasa din impas si isi va putea rambursa datoriile.

Islanda
Datorie publica: 123,8% din PIB

Islanda va afisa, in acest an, o crestere economica de 2,5% si de 3,1% pentru anul viitor, conform previziunilor AFP. Islanda a fost grav afectata de o perioada de recesiune puternica, in 2009 si anul trecut.

Sistemul bancar islandez, disproportionat in raport cu restul economiei, s-a prabusit in octombrie 2008 ca urmare a crizei financiare mondiale si a solicitat interventia FMI.

Economia islandeza  a reusit sa iasa din recesiune, in trimestrul al treilea din 2010. In trimestrul urmator, PIB s-a diminuat cu 1,5%,  dar a crescut apoi cu 2% in prima jumatate a acestui an.

Jamaica
Datorie publica: 123,2% din PIB

Povara datoriei statului jamaican a crescut, intre 1996 si 2003, in special cand sectorul financiar a fost afectat, iar productia agricola a avut de suferit de pe urma perioadei de seceta.

Tara a introdus sistemul Jamaica Exchange (JDX), un program de restrurcturare a datoriei interne. Conform ultimelor rapoarte, datoria publica a depasit 140% din PIB.

Ananlistii sustin ca, pe langa planul de restructurare a datoriilor, Jamaica trebuie sa isi reformeze si politica fiscala.

Italia
Datorie publica: 118,1% din PIB

Italia are cea mai mare datorie publica, a statelor din zona euro, dupa Grecia. Din iunie 2010, autoritatile au elaborat un plan de masuri de austeritate, menit sa corecteze aest lucru si sa reduca cheltuielile publice. Guvernatorul bancii centrale a declarat ca guvernul nu ar trebui sa majoreze taxele, declansand controverse aprinse.

Statul italian se afla pe lista tarilor cu probabilitate ridicata de default, alaturi de Irlanda.

Singapore
Datorie publica: 102,4% din PIB

In acest an, economia statului Singapore va incetini, comparativ cu ritmul de crestere inregistrat anul trecut, in mare parte din cauza scaderii productiei nationale si a reducerii activitatii in domeniul serviciilor financiare.

Guvernul din Singapore pregateste avantaje fiscale noi in valoare de 5.2 miliarde dolari si majorarea cheltuielilor publice doua masuri ce vor afecta, cel mai probabil, datoria publica, se tem analistii.

Belgia
Datorie publica: 98,6% din PIB

In incercarea de a calma pietele, guvernul interimar al Belgiei a imbunatatit previziunile referitoare la deficitul bugetar, pana la 3,3% fata de estimarile anterioare de 3,6%. Specialistii financiari anticipeaza ca datoria tarii  va ajunge pana la maximul de 98,3% din PIB, fata de 2013.

#criza, #criza datorii, #criza datorii zona euro, #tari , #stiri Goldman Sachs