Un an de la prabusirea Lehman Brothers

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 23:30
1839 citiri
Un an de la prabusirea Lehman Brothers

11 septembrie este data care a intrat in istorie pentru cel mai sangeros atac terorist la care a asistat omenirea pana acum. Insa la inceputul saptamanii care tocmai se sfarseste lumea intreaga a comemorat un alt eveniment ce a marcat zeci de milioane de oameni: un an de la prabusirea Lehman Brothers, eveniment ce a marcat inceputul crizei financiare globale.

Pentru cei care-si verifica situatia financiara o data pe an, lucrurile poate ca nu s-au schimbat deloc: valoarea actiunilor nu e cu mult mai jos fata de acum un an, piata imobiliara si-a reluat trendul ascendent, daca nu ar fi stirile, poate ca nici nu ar stii ca a fost criza. Pentru restul, insa, lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel.

Milioane de oameni au ramas fara locuri de munca, sute de mii i-au pierdut casele si trilioane de dolari au cheltuite degeaba de guvernele lumii. Pe scurt, lumea s-a prabusit odata cu Lehman.

Cei care cred ca salvarea Lehman Borthers ar fi fost imposibila, ar trebui sa-si aminteasca faptul ca Trezoreria Statelor Unite a scos dintr-o situatie financiara mult mai grava AIG la doar 24 de ore departare, cand posibila prabusire a AIG ameninta J.P. Morgan si Goldman Sachs. Daca nu ar fi fost aceste garantii pompate in institutiile financiare importante de guvernele din intreaga lume, am fi asistat la o adevarata apocalipsa financiara.

Totusi, decizia guvernului american de a lasa Lehman sa intre in faliment va ramane in istorie drept una dintre cele mai mari greseli facute vreodata. Acest lucru a costat mai mult Administratia Bush decat toate razboaiele din Irak si Afganistan.

Insa, odata cu venirea la putre a unei noi administratii, lucrurile au inceput sa se urneasca si economia a inceput sa isi revina. Henry Paulson, secretarul Trezoreriei SUA, a devenit pentru economie ceea ce a fost Donald Rumsfeld pentru strategia militara.

Asadar, lectia care poate fi trasa din caderea Lehman este ca o mana de fier este in aceeasi masura necesara atat in razboaie, cat si pe timp de criza economica. Desi poate parea un enunt simplist, pe termen lung impactul prabusirii Lehman Brothers va reaminti lumii de cat de necesara este o simbioza intre pietele finaciare si ideologiile politice.

Si acceptand asta inseamna un pas spre o noua etapa in care capitalismul global inlocuieste fundamentalismul inaugurat de Margaret Thatcher acum 30 de ani. Ce dezvaluie aceasta noua gandire?

In primul rand ca pietele financiare au nevoie de un guvern activ. Asta este evident acum cand s-a vazut clar ca supravietuirea sectorului financiar depinde intotdeauna de ajutoarele guvernamentale.

O alta functie a guvernului a fost intarita si mai mult in timpul crizei: piata nu are intotdeauna dreptate, uneori face greseli, si atunci cand se intampla consecintele sunt catastrofale.

Si, odata ce acceptarea acestei idei, o serie de alte probleme se ridica automat, ideea de perfectionare a economiei din ultimele decenii fiind spulberata putin cate putin.

Insa daca oamenii pot trage aceste invataminte si vor reusi sa stabileasca alte raporturi si realtii cu guvernele, economia va creste automat. Ceea ce trebuie sa urmeze acum este o noua specie de capitalism pentru a stabiliza lumea post-criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # faliment, # lehman brothers , #stiri Goldman Sachs