Google risca o amenda de miliarde, de pana la 10% din profit, din cauza sistemului Android

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 16:53
6589 citiri
Google risca o amenda de miliarde, de pana la 10% din profit, din cauza sistemului Android
Foto: Android

O noua ancheta vizand incalcarea legislatiei anti-trust din Europa a fost deschisa impotriva companiei Google de reprezentantii Comisiei Europene.

De aceasta data, colaborarea dintre firma americana si producatorii de telefoane smart pentru presetarile de instalare a sistemului de operare Android este suspectata ca ar impiedica accesul publicului la noi aplicatii ale unor companii rivale, anunta Reuters.

Ca si in cazul anterior constituit impotriva Google pentru favorizarea anunturilor proprii in cazul rezultatelor afisate de motorul sau de cautare, noua ancheta va fi coordonata tot de comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.

Daca i se dovedeste vinovatia, Google risca amenzi de cate 7,4 miliarde de dolari sau 10% din profitul inregistrat in 2015 pentru fiecare din cele doua cazuri in care compania este anchetata.

Inspectorii de concurenta din subordinea sa lucreaza inca din 2015 la dosarul "Android" suspectand ca gigantul IT forteaza producatorii si operatorii de telefonie mobile care folosesc sistemul de operare sa incarce anumite aplicatii dezvoltate de Google, eliminand astfel concurenta.

Vestager sustine ca marile corporatii nu ar trebui sa-si apere produsele prin practici care pot afecta procesul de inovare din industria IT.

"De aceasta ne-am si uitat cu foarte mare atentie la contractele incheiate de Google cu producatorii de smartphone-uri si operatorii care aleg sa instaleze sistemul Android pe dispozitivele mobile", a anunat Vestager.

"Ingrijorarea noastra se leaga de faptul ca, prin solicitarea de a preincarca anumite aplicatii pe aceste dispozitive, in loc sa le permita sa decida ei singuri ce aplicatii sa aleaga, Google poate bloca accesul consumatorilor la noi aplicatii dezvoltate", a mai spus comisarul European.

#ancheta Google Europa, #legislatie antitrust UE, #program operare Android, #amenda Google UE , #Cifra de afaceri