Google bate Apple. Android are o cota de 75% la nivel mondial

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 09:05
2416 citiri
Google bate Apple. Android are o cota de 75% la nivel mondial

Trei din patru smartphone-uri vandute in cel de-al treilea trimestru functioneaza cu sistemul de operare Google Android, iar diferenta dintre Google si Apple s-a marit considerabil, potrivit unei noi cercetari.

Vanzarile de smartphone-uri bazate pe Android, facute de Samsung, HTC si alti producatori, aproape s-au dublat in trimestrul trei din 2012, pana la 136 de milioane de unitati, potrivit firmei de cercetare IDC.

Datorita vanzarilor mari, Android detine o cota de 75% la nivel global, de la 57,5%, cota inregistrata anul trecut in perioada similara, potrivit Reuters.

Cota de piata a Apple a crescut la 14,9% in timpul celui de-al treilea trimestru din 2012, de la 13,8%, anul anterior.

Android s-a distantat de Apple iOS, dar diferenta a fost facuta in detrimentul sistemelor de operare rivale BlackBerry si Symbian, care au inregistrat scaderi puternice ale vanzarilor.

Kevin Restivo, analist in cadrul IDC, este de parere ca Google s-a diferentiat prin serviciile online, care includ cautarea si hartile.

Google ofera gratuit sistemul de operare Android catre producatorii de telefoane si genereaza venituri din publicitatea online afisata in momentul in care consumatorii online ii acceseaza serviciile.

Research in Motion, producatorul telefoanelor si a sistemului de operare BlackBerry, a inregistrat o cota de 7,7%, comparativ cu 9,5%, cota avuta in trimestrul trei din 2011.

Symbian, sistemul de operare al Nokia, a cazut de la 14,6% la 4,1% in cel de-al treilea trimestru din 2012. Nokia inca ofera Symbian pe anumite telefoane din oferta sa, dar compania s-a concentrat in principal pe productia de telefoane mobile cu sistemul de operare Windows, detinut de Microsoft.

Versiunile mobile ale sistemului de operare Microsoft au avut o cota de piata de 3,6% in trimestrul trei. Totusi, potrivit IDC, recenta lansare a Microsoft Phone 8 ar putea imbunatati pozitia Microsoft pe piata telefoanelor mobile.

#cota piata android, #cota piata iOS, #cota piata BlackBerry, #cota piata Symbian, #cota piata Nokia, #cota piata Microsoft , #Cota de piata