Google, incoltit in Europa intr-un proces care poate distruge compania

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 15:42
3226 citiri
Google, incoltit in Europa intr-un proces care poate distruge compania
Foto: Street Fight Magazine

Pe masura ce Comisia Europeana se incapataneaza sa demonstreze incalcarea legislatiei antimonopol de catre gigantul Google, tot mai multi analisti cred ca oficialii europeni sunt pe cale sa comita o greseala imensa.

In rechizitoriul intocmit de oficialii CE scrie ca gigantul IT a abuzat de pozitia sa dominanta in piata cautarilor de date pe Internet.

Google este folosit in 90% dintre cautarile efectuate in Europa, reprezentantii organismelor pentru concurenta din cadrul UE sustinand ca motorul de cautare afiseaza preponderent produsele promovate de compania americana in randul rezultatelor oferite, arata reporterii NBC.

Protectionism pentru autosuficienta

Google a anuntat deja ca nu impartaseste punctul de vedere al oficialilor de la Bruxelles si intentioneaza sa prezinte un punct de vedere oficial in urmatoarele 10 saptamani.

Trip Chowdhry, director general al Global Equities Research, vede in initiativa Comisiei Europene o forma de protectionism si o greseala imensa cu urmari ireparabile.

"Uniunea Europeana actioneaza fara repere clare. Sunt in stare sa distruga compania", a comentat Chowdry.

"In urma cu un deceniu, piata cautarilor de date nici nu exista. Traim intr-o lume in care industrii noi apar rapid, iar anumite companii devin lideri de piata", explica acesta.

"Sa privim la sistemul de cloud-computing, unde lider este Amazon, cu 90% cota de piata. La fel, in lumea tehnologiei mobile liderii sunt Apple si Google. Uniunea nu face decat sa penalizeze succesul si sa rasplateasca autosuficienta", afirma Chowdry.

Risc maxim

Analistii din industria IT cred ca Google este prins intr-o capcana in care nu poate evita taxele impuse de UE, o amenda maxima putand sa marcheze declinul companiei pe piata europeana si nu numai.

"Cred ca toata industria de profil, in special orice rival Google, are ochii atintiti pe acest scandal. Google deja a parasit piata din China si acum se confrunta cu probleme similare in Europa", observa Patrick Moorhead, analist la Moor Insight and Strategies.

Scandalul deceniului

Pentru Moorhead acesta ar putea reprezenta scandalul deceniului, dupa ce in trecut Microsoft a picat victima aceleiasi legislatii anti-monopol din Uniunea Europeana.

In 2007, Microsoft a fost amendata cu 794 de milioane de dolari pentru folosirea pozitiei dominante in piata europeana si incalcarea practicilor concurentiale.

A fost cea mai mare amenda aplicata de UE pana atunci, iar compania americana a fost nevoita sa divulge detalii despre serverele sale si obligata sa lanseze o versiune Microsoft Windows fara Windows Media Player.

In cazul Google, amenda maxima, conform legislatiei europene, ar putea ajunge pana la 6 miliarde de dolari.

Patrick Moorhead sustine ca Microsoft nu si-a revenit niciodata de pe urma socului suferit in Europa, iar acum acelasi scenariu s-ar putea repeta cu Google.

"Pentru multi ani, competitorii Google s-au uitat la companie in modul in care obisnuiau sa priveasca la Microsoft inainte de a intra in necazuri. Multi au privit momentul scandalului Microsoft din Europa ca punctul de la care a inceput declinul companiei in fata altor competitori", sustine analistul de la Moor Insights and Strategies.

Acuzatii dure

Comisarul pentru concurenta Margrethe Vestager sustine insa ca nu cota de piata de 90% detinuta in cautarile de date este deranjanta pentru oficialii Comisiei Europene, ci promovarea excesiva a propriilor produse si servicii de catre Google.

"Sunt ingrijorata de faptul ca Google a crescut artificial prezenta sa in piata comerciala online avand ca rezultat neevidentierea rezultatelor si produselor relevante pentru consumatori, iar concurenta nu mai poate beneficia de aceeasi expunere comerciala a unor produse inovative", a declarat Vestager, citata de postul britanic BBC.

Google se confrunta cu aceasta problema si in India, unde autoritatile documenteaza o serie de acuzatii privind practicile anticoncurentiale ale companiei din ultimii 3 ani.

Alte anchete similare sunt in derulare in Rusia, Argentina, Brazilia, Taiwan si Canada.

#amenda Google UE, #proces anti monopol Google, #ancheta Google, #declin Google , #Cota de piata