China da unda verde: Google preia Motorola

Duminica, 20 Mai 2012, ora 14:01
2324 citiri
China da unda verde: Google preia Motorola

Autoritatile chineze au aprobat cererea de achizitionare a Motorola Mobility Holdings de catre Google. Contractul, in valoare de 12,5 miliarde de dolari, va permite gigantului motor de cautare sa-si dezvolte propria sa linie de smartphone-uri.

Google, care va fi cel mai nou jucator de pe piata telefoanelor mobile, si-a anuntat planurile de achizitie a companiei Motorola inca de anul trecut, potrivit Reuters.

Fuziunea a fost anuntata inca dn luna august 2011, iar gigantul Google a primit in acel moment toate aprobarile necesare, mai putin cele ale autoritatilor chineze. Relatia cu China nu a fost una de prietenie, intrucat Google si-a restras motorul de cautare din China in urma cu cativa ani, in urma unei dispute privind cenzura si securitatea PC-ului.

"Asteptam cu nerabdare sa incheiem afacerea cu Motorola", a precizat purtatorul de cuvant al Google, Niki Fenwick, confirmand faptul ca oficialii chinezi au aprobat acordul.

Google, al carui software Android se afla in topul celor mai folosite sisteme de operare pe smartphone-uri, si-a dorit producatorul de telefoane Motorola pentru cele 17.000 de brevete si 7500 de cereri de brevete, cu scopul de a concura cu Apple.

O conditie principala a acordului a fost ca sistemul Android sa ramana gratuit pentru urmatorii cinci ani, pe motiv de competitie, care ar putea fi afectata in cazul in care Google ar veni cu versiuni noi pentru Motorola Mobility.

In prezent, Google nu percepe nicio taxa pentru folosirea sistemului de operare Android.

Tranzatia reprezinta primul pas pe care gigantul Google il face in lupta cu Apple pe piata smartphone-urilor.

Pe de alta parte, un punct forte al Motorola Mobility este producerea de dispozitive pentru televiziune prin cablu. Dupa achizitia companiei, Google si-a dat seama ca nu vrea inca sa renunte la visul de a domina si aceasta piata, chiar daca Google TV a esuat.

Directori ai mai multor companii operatoare de cablu au inteles ca Google s-ar putea concentra si pe acest segment de business si s-au unit in fata companiei, amenintand cu procese daca Google nu se retrage. Amenintarile si-au atins scopul, iar Google intentioneaza acum sa vanda departamentul care se ocupa de producerea dispozitivelor pentru televiziune prin cablu.

Producatorii de smartphone-uri ar putea urma aceeasi strategie. Pana acum insa, nimeni nu a adoptat o pozitie oficiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Google achizitie Motorola, #China Google achizitie Motorola, #Google brevete Motorola, #Google smartphone Motorola , #Investitii