Google se apuca de minerit pe asteroizi

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:55
3501 citiri
Google se apuca de minerit pe asteroizi

Extragerea metalelor pretioase si a mineralelor rare gasite in asteroizii care orbiteaza in apropierea Pamantului este tinta pe termen lung a Planetary Resources, companie conduse de proprietarii Google, alaturi de alti bogati americani.

Planetary Resources, cu sediul in Bellevue, Washington, a fost infiintata in urma cu trei ani, dar a lucrat in liniste pana acum. Compania se va axa, in prima faza, doar pe dezvoltarea si vanzarea unor nave spatiale robotizate, pentru misiuni de survolare, iar peste cativa ani vor sa avanseze domeniul mineritului spatial, scrie Reuters.

O prima misiune demonstrativa desfasurata in jurul Pamantului ar putea avea loc in urmatorii doi ani, au anuntat co-fondatorii companiei, Peter Diamandis si Eric Anderson.

Telul Planetary Resources este sa paveze drumul pentru industria privata in domeniul explorarii spatiale, la fel ca si competitia Ansari X Prize, organizata de Diamandis, care oferea 10 milioane de dolari echipei care reuseste sa lanseze in spatiu o naveta condusa de oameni si care sa poata fi refolosita. Premiul a fost acordat in 2004 echipei SpaceShipOne a Scaled Composites.

Primii clienti ai Planetary Resources ar putea fi agentiile de stiinta, precum NASA, dar si institute de cercetare din mediul privat. In urmatorii 5-10 ani, compania se asteapta sa evolueze de la vanzarea platformelor de observare care orbiteaza in jurul Pamantului la actiuni de minerit. Sefii companiei vor sa profite de miile de asteroizi care trec pe langa Pamant pentru a extrage resursele naturale de pe acestia.

Nu toate misiunile s-ar intoarce cu metale pretioase si minerale, unele urmand sa profite de apa de pe acestia pentru a suplini depozitele de pe orbita, care ar putea fi folosite de NASA si alte misiuni spatiale.

Investitie pe termen lung

"Avem o viziune pe termen lung, nu ne asteptam sa facem avere peste noapte. O sa dureze ceva timp", a spus Anderson intr-un interviu acordat Reuters. Succesul e la cateva decenii departare si va veni din minarea asteroizilor pentru metale de tipul platinei si a mineralelor rare.

"Daca privesti in urma, in istorie, la ce a motivat umanitatea sa faca investitii mari in explorare si transport, o sa vezi ca a fost cautarea resurselor, fie ca a fost vorba de europeni care au cautat mirodenii ori de americani care au cautat aur, petrol, lemn ori pamant", remarca Diamandis.

"Aceste resurse pretioase au impins oamenii sa faca investitii mari in vapoare si linii de tren si conducte. In ceea ce priveste spatiul, tot ceea ce pretuim pe Pamant - metale, minerale, energie, terenuri si apa - le gasim in cantitati aproape infinite. Exista oportunitatea crearii unei companii a carei misiune este sa mearga, sa identifice si sa acceseze aceste resurse si, in ultima instanta, sa isi dea seama cum sa le puna la dispozitia celor care au nevoie", a mai adaugat acesta.

Oficialii companiei au refuzat sa mentioneze suma totala de bani investita pana acum in aceasta afacere, ori detalii specifice despre cum si cand va incepe mineritul asteroizilor. Ei au tinut insa sa precizeze ca pe un asteroid lung de 30 de metri se poate descoperi platina in valoare de 25-50 de miliarde de dolari.

Primul pas al companiei e sa dezvolte tehnologiile necesare pentru a reduce costurile pentru sondele robotizate pana la o zecime sau o sutime din valoarea actuala, o astfel de sonda costand sute de milioane de dolari. Printre tehnologiile la care s-au gandit acestia face partea comunicarea prin laser optic, care ar elimina nevoia de antene radio de mari dimensiuni d ela bordul aeronavelor spatiala.

Pe langa Diamandis si Anderson, miliardarii Google Larry Page si Eric Schmidt, dar si regizorul James Cameron fac parte din investitori. Fostul director al Microsoft pentru software, Charles Simonyi si doi directori fondatori ai Google, K. Ram Shriram si Ross Perot Jr. sunt si ei pe lista celor care cred in acest proiect.

Oficialii companiei au refuzat sa discute si detalii specifice despre cum si cand va incepe mineritul asteroizilor. Ei au mentionat insa ca un asteroid cu o lungime de 30 de metri poate detine platina in valoare de intre 25 si 50 miliarde de dolari.

Planetary Resources, care are in prezent 20 de angajati, este supervizata de fostul manager pentru misiunea pe Marte al NASA, Chris Lewicki.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#google investitii, #Google navete spatiale, #Google asteroizi , #Investitii