Google - acuzat ca a incalcat dreptul la intimitate in 50 de cazuri din Marea Britanie

Joi, 14 Mai 2015, ora 11:23
2000 citiri
Google - acuzat ca a incalcat dreptul la intimitate in 50 de cazuri din Marea Britanie
Foto: Etalia

50 de solicitari ale unor persoane care au solicitat Google sa retraga din baza de date anumite informatii care incalcau dreptul la intimitate al acestora par sa fi fost prost gestionate de catre gigantul IT.

O serie de discutii sunt purtate in acest moment intre reprezentantii companiei si Biroul Comisarului pentru Informatii din Regatul Unit. Oficialii de la Londra sustin ca incearca rezolvarea pe cale amiabila a acestor probleme, dar nu exclud nici varianta sanctiunilor, arata BBC.

Informatii inadecvate si irelevante

Cercetarile din Marea Britanie vin exact la un an dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca Google si alte motoare de cautari sa elimine link-urile catre articolele continand informatii inadecvate si irelevante ale unor persoane.

Pentru eliminarea unor informatii stanjenitoare, orice persoana poate completa un formular pe care sa il trimita companiei.

Cu toate acestea, reprezentantii Google considera ca fiind o greseala lasarea sarcinii de a analiza aceste cazuri in grija companiei.

Pana acum, Biroul Comisarului pentru Informatii a intocmit o lista cu 48 de cazuri in care compania americana este suspectata ca nu a procedat in mod corect, cerand o revizuire a deciziilor.

Pasibili de amenda

Oficialii britanici au la dispozitie diverse masuri coercitive, incluzand amenzi si actiuni in instanta, pentru a forta gigantul IT sa se conformeze solicitarilor.

Cu toate acestea, reprezentantii Biroului au declarat ca vor recurge la aceste masuri doar daca se constata o rea vointa din partea firmei in gestionarea acestor solicitari.

De la decizia Curtii de Justitie, peste 180 de plangeri privind neinlaturarea unor informatii personale din baza de date Google au fost expediate pe adresa Biroului Comisarului pentru Informatii.

"In aproape trei sferturi dintre cazuri apreciem ca Google a procedat corect respingand aceste cereri. Acest lucru demonstreaza ca se pastreaza un echilibru intre dreptul la intimidate al persoanei si interesul utilizatorilor de internet", a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

Cu toate acestea, alte 48 de refuzuri date unor persoane ridica semne de intrebare pentru oficiali.

"Incercam sa rezolvam aceste cazuri prin discutii si negocieri, desi avem si posibilitatea de a aplica masuri dure", a explicat reprezentantul Biroului.

Noua cenzura

Din partea Google, unul dintre oficialii companiei a apreciat ca s-au mai facut erori in gestionarea informatiilor care incalcau dreptul la intimitate, dar in cele din urma aceastea au fost remediate.

Compania sustine ca lucreaza intens pentru a oferi un acces cat mai larg pentru utilizatori la bazele de date colectate.

Sustinatorii libertatii de exprimare vad in noua legislatie un pericol la adresa dreptului la informare, considerand ca anumite persoane pot incerca sa ascunda informatii negative, dar reale, de ochii opiniei publice.

Canalul BBC se plange ca a fost victima unei astfel de cenzuri, dupa ce mai multe articole publicate in timp au fost excluse din afisarile generate de diverse motoare de cautare.

In octombrie 2014, postul beritanic anunta ca intentioneaza sa publice arhiva cu aceste informatii. Chiar daca acest lucru nu s-a intamplat pana acum, reprezentantii BBC sustin ca intentia inca exista.

Conform raportului de transparenta Google, compania a primit peste 250.000 de cereri de inlaturare a 920.000 de linkuri care se dovedeau stanjenitoare pentru anumite persoane.

In 41,3% din aceste cazuri, cererile au fost considerate ca fiind indreptatite, iar informatiile au fost blocate.

Raport global

Regula se aplica insa doar pentru site-urile europene, ceea ce il face sa creada pe adjunctul comisarului pentru informatii, David Smith, ca Google poate oricand sa incarce aceste informatii in baza de date din Statele Unite.

O alta ancheta aflata in derulare vizeaza continutul site-urilor si aplicatiilor pentru copii, 50 din acestea fiind suspectate ca nu respecta regula acordului parental.

Oficialii britanici au mentionat ca actiunea initiata in Regatul Unit vine in completarea altor 28 de anchete similare desfasurate pe tot globul, un raport general urmand sa fie publicat in toamna acestui an.

Google este si parte a unei ancheta declansate de Comisarul pentru concurenta al UE, compania fiind acuzata de abuz de pozitie dominanta in piata digitala europeana.

#ancheta noua Google, #incalcare drept intimitate persoane, #afisari motor de cautare Google , #Management