Cat de mare este INTERNETUL?

Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 20:00
3420 citiri
Cat de mare este INTERNETUL?

Nimeni nu stie cu exactitate cate website-uri sau pagini web alcatuiesc acest univers digital aparent infinit, numit internet. 

Fondatorul revistei Wired, Kevin Kelly, a precizat ca “exista cel putin 1000 de miliarde de pagini Web, in timp ce creierul uman are doar 100 de miliarde de neuroni, ceea ce inseamna ca materia cenusie a internetului este mult mai bogata decat materia cenusie a omului”.

Fiecare neuron al creierului uman este legat de alte mii de neuroni prin intermediul sinapselor, in timp ce fiecare pagina de internet are legaturi cu alte 60 de site-uri.

Asta duce la concluzia ca exista aproximativ o mie de miliarde de legaturi intre pagininile de internet.

Creierul uman poseda de o suta de ori mai multe legaturi de acest gen, doar ca acelasi creier nu isi dubleaza marimea odata cu trecerea anilor", explica Kelly, potrivit CNN.

Fundatia World Wide Web, infiintata de Tim Berners-Lee, unul din principalii pioneri ai internetului, face eforturi pentru a determina numarul paginilor web si marimea internetului.

Cu 1 milion de dolari primiti chiar de la regele motoarelor de cautare, Google, fundatia intentioneaza sa lanseze rezultatele cercetarii online la inceputul lui 2012.

Intr-un email trimis la CNN, CEO-ul fundatiei, Steve Bratt, explica modalitatea prin care institutia va face cercetarile.

“Indexul WEB va fi cea mai importanta masurare multi-dimensionala a internetului si a impactului pe care acesta il are asupra oamenilor si a natiunilor.

Acesta va acoperi un numar larg de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare pentru a permite comparatia tendintelor si a performantelor.

Potrivit acestuia, indicele web nu va raspunde oricarei intrebai pe care userii o vor pune despre internet, insa spera sa ofere destule indicii pentru conturarea unui raspuns.

Ce fel de unelte va utiliza indexul pentru a masura internetul?

Reprezentantul WWW spun ca indexul va fi realizat prin studii, sondaje la care vor participa furnizorii de servicii, guvernele nationale si motoarele de cautare relevante, cum ar fi Google.

In plus, pentru a vedea cu adevarat cat de mare este Web-ul, fundatia vrea sa afle cat de important este rolul retelelor de socializare.

De asemenea, compania vrea sa afle ce pagini frecventeaza oamenii, ce site-uri exista si  modul in care tendintele in internet difera de la o tara la alta si de la o regiune la alta.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU)  face si ea o serie de cercetari privind numarul de utilizatori ai internetului din diferite tari, dar si viteza conexiunilor la nivel mondial.

In opinia lui Bratt, munca fundatiei web va suplimenta ceea ve face ITU. Primele cinci rapoarte ale fundatiei Web vor fi disponibile la inceputul anului viitor.

#internet, #marime internet, #pagini web, #studiu world wide web, #web, #www , #stiri Google