Cat de rapid este Google Instant

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 11:05
1848 citiri
Cat de rapid este Google Instant

Reprezentantii gigantului Google Inc. au anuntat o imbunatatire majora a motorului de cautare, care promite sa reduca timpul dedicat unei cautari, afisand rezultatele pe masura ce termenul cautat este scris de catre utilizator.

Google Instant, asa cum a fost numit noul feature prezentat in cadrul unei conferinte de presa organizate la Muzeul de Arta Moderna din San Francisco, va economisi 350 de milioane de ore din timpul utilizatorilor, in urmatorul an.


Cateva secunde pierdute conteaza in online



Potrivit unui sondaj demarat de Gomez Inc., care monitorizeaza performantele din Internet, aproape o treime din utilizatori spun ca nu asteapta mai mult de 5 secunde pentru a li se afisa o anumita pagina.

27% dintre utilizatori afirma ca viteza redusa de incarcare a unui site ii face sa intre pe site-urile concurente.


Cum functioneaza Google Instant



Pentru a pune pe picioare acest sistem, inginerii de la Google au fost nevoiti sa apeleze la toate datele colectate pana acum cu privire la comportamentul utilizatorilor de Internet, pentru a anticipa cele mai frecvente cautari bazate pe litere, numere si simboluri si combinatii intre acestea.

Conform datelor detinute de Google, un internaut petrece in medie noua secunde pentru fiecare interogare si alte 15 secunde pentru selectarea rezultatului dorit.

Daca nu sunt disfunctionalitati la nivelul furnizorului de servicii de Internet, Google poate citi, procesa si afisa rezultatele interogarii in putin peste o secunda.

Anticipand ceea ce cauta un user si permitandu-i sa dea click imediat pe un rezultat relevant fara a mai apasa tasta "Enter", Google se astepta sa reduca cu pana la 5 secunde timpul dedicat unei cautari.


Ce poate pierde Google



Intrebata daca exista posibilitatea ca Google sa piarda click-uri pe reclamele afisate in paginile de rezultate, Marissa Mayer, vice presedinte la Google, a declarat ca testele preliminare au aratat ca nu se va intampla acest lucru.

O alta problema ridicata la conferinta de presa tinuta de Google a fost legata de impactul noului sistem asupra optimizarilor pentru motoarele de cautare (search engine optimization), prin care publisherii se asigura ca site-urile lor sunt afisate cat mai sus.

Ca raspuns, unul dintre inginerii Google a afirmat ca ordinea de afisare a rezultatelor nu a fost schimbata, insa a completat ca noul feature ar putea schimba, in timp, comportamentul utilizatorului, in moduri greu de prevazut.

Google Instant este disponibil momentan numai pe domeniile din SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania si Rusia, urmand ca in urmatoarele luni sa fie implementat si pe celelalte domenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google instant, #motor de cautare, #rezultate , #stiri Google