CE schimba legislatia drepturilor de autor, pentru a facilita accesul la carti pe internet

Vineri, 28 August 2009, ora 13:32
1768 citiri
CE schimba legislatia drepturilor de autor, pentru a facilita accesul la carti pe internet

Comisia Europeana (CE) va propune unele schimbari in legislatia drepturilor de autor, astfel incat bibliotecile si motoarele de navigare, precum Google, sa poata posta carti online, anunta, vineri, europeanvoice.com, informeaza NewsIn.

Comisarul european pentru societate informationala, Viviane Reding, a declarat ca "Europa are nevoie de o legislatie a copyright-ului potrivita pentru era digitala".

Reding a atentionat ca actualele reglementari privind drepturile de autor impiedica persoanele sa realizeze lucrari digitale - fotografii, picturi, carti - care sa fie disponibile in format electronic in afara statului membru in care acestea locuiesc.

Executivul european va lansa o consultare publica despre cum sa fie depasite actualele bariere in vederea postarii online, in special a "cartilor orfane" - care sunt protejate de drepturi de autor, insa proprietarii acestor drepturi nu pot fi gasiti sau identificati.

Astfel de carti reprezinta 10-20% din colectiile protejate ale bibliotecilor europene, dar nesiguranta legala in ce le priveste face ca ele sa nu fie incluse in Europeana, biblioteca digitala creata de UE.

Viviane Reding a apreciat recentele anunturi ale bibliotecilor nationale italiana si franceza referitoare la inceperea unor negocieri cu Google, pentru a-i permite sa puna in forma digitala unele parti din colectiile lor si sa le puna la dispozitia internautilor prin serviciul Google Book.

Acordurile vor viza carti care nu mai sunt protejate prin copyright.

In prezent, prin Europeana sunt disponibile pe internet 4,6 milioane de obiecte culturale, in crestere de la 2 milioane cate erau la momentul lansarii Europeana in noiembrie 2008.

Exista insa disparitati foarte mari intre contributiile diferitelor state membre, in conditiile in care 47% din continutul Europeana provine din Franta. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#drepturi autor, # carti, # internet, # acces, # online , #stiri Google