China se pregateste pentru plecarea Google

Marti, 16 Martie 2010, ora 12:56
1450 citiri
China se pregateste pentru plecarea Google

Google trebuie sa respecte regulile Chinei daca vrea sa se retraga de pe cea mai mare piata a Internetului din lume, avertizeaza autoritatile chineze, care i-au anuntat deja pe partenerii de afaceri ai Google China sa-si ia masurile necesare, pentru a supravietui dupa plecarea gigantului.

Google va trebui sa gestioneze in mod corespunzator o eventuala retragere de pe piata chineza, respectand pana la capat legile si regulile pe care le-a acceptat cand a venit in China, a declarat, luni, Yao Jin, un purtator de cuvant al ministerului chinez al Comertului, scrie Business Week.

Compania americana trebuie sa trimita autoritatilor chineze o adresa oficiala, prin care sa-si anunte retragerea din China, iar un astfel de document nu a fost pana acum inaintat, a mai spus Jin.

Reactia autoritatilor chineze vine dupa ce Google a anuntat, pe 12 ianuarie, ca s-ar putea retrage de pe piata din China, din cauza cenzurii practicate de guvernul chinez si a unor atacuri informatice.

Advertiserii au fost sfatuiti sa apeleze la concurenta, iar partenerii de afaceri ai Google cauta alternative, pentru a reusi sa supravietuiasca si dupa o eventuala plecare a companiei americane.

Informatia a fost confirmata, luni, de publicatia The New York Times, care a dezvaluit ca autoritatile chineze i-au sfatuit pe principalii parteneri ai Google sa fie gata pentru o retragere iminenta a companiei americane.

Ultimele informatii arata ca Google a finalizat planurile de retragere din China si este 99,9% sigur ca motorul de cautare se va retrage de pe piata chineaza a Internetului, potrivit unui articol publicat luni de Financial Times.

Situatia Google pe piata chineza va fi clarificata curand, a declarat directorul executiv al Google, Eric Schmidt, saptamana trecuta.

Potrivit unei informatii de ultima ora, Google.cn a functionat, marti, in varianta necenzurata, motorul de cautare afisand inclusiv rezultate pentru sintagma "independenta Tibetului", cenzurate pana acum de autoritatile chineze.

#china, # google, # internet , #stiri Google