Cine ii pazeste pe paznici? Tehnologii care ar putea controla lumea

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 09:20
2040 citiri
Cine ii pazeste pe paznici? Tehnologii care ar putea controla lumea

Pe 19 aprilie 2011, inteligenta artificiala denumita Skynet devine constienta de sine si decide sa elibereze planeta de rasa umana. Asa se rezuma pe scurt scenariul filmului SF "Terminatorul", dar cat de departe este de realitate?

Iata cateva din sistemele de calcul care ar putea deveni Skynet, potrivit PC Magazine.

Supercomputerul Watson, de la IBM



Watson este masina de calcul care a invins doi concurenti umani, campioni la randul lor, in cadrul unui concurs de cunostinte generale destul de urmarit in Statele Unite.

Construit de IBM, Watson este format din 90 de servere si este capabil sa proceseze o cantitate informationala de 500 de Gigabytes pe secunda.

Cel mai important, Watson este foarte bun la analiza limbajului uman si interpretarea acestuia.

A fost proiectat sa invete din erori si sa isi rafineze alegerile.

Obiectivul central al supercomputerului Watson este sa ofere raspunsuri rapide si directe la intrebari complicate.

Nu este greu de imaginat ce s-ar putea intampla daca un astfel de computer ar fi reprogramat pentru a servi in scopuri militare.

Sistemul GILA



In 2008, agentia responsabila cu proiectele de cercetare avansata in cadrul Departamentului de Aparare al SUA a apelat la inteligenta artificiala pentru a controla traficul aerian militar, in sistem automatizat.

Sistemul GILA (Generalized Integrated Learning Architecture) a fost furnizat de principalul partener high tech al armatei americane, Lockheed Martin, in urma unui contract de 22 de milioane de dolari.

GILA nu da numai indicatii avioanelor F-22 si Predator, ci este programat sa invete din surse multiple si sa genereze rationamente, pe baza propriilor cunostinte.

Google


Gigantul IT este unul dintre cei mai mari agregatori de informatii din lume. Fiecare cautare, fiecare click, fiecare comanda pe telefonul cu Android sunt inregistrate undeva de Google.

Asadar, Google are nevoie de o putere de calcul masiva pentru a analiza atatea informatii.

Algoritmii sai pentru comenzi vocale, spre exemplu, sunt programati sa invete in mod automat toate expresiile pe care i le furnizeaza un user.

In plus, Google cerceteaza tot timpul noi programe pe care le elibereaza pe piata fara a anticipa consecintele, asa cum a fost cazul Google Buzz si bresele de confidentialitate ale acestuia. Ce s-ar intampla daca Google ar activa un motor de cautare complex, capabil sa invete?

Blue Brain


In 2005, un cercetator suedez si-a propus sa treaca creierul uman printr-un proces de "inginerie inversa", pentru ca mai apoi sa-l poata recrea in mod artificial.

Cu planurile sale de a crea un astfel de creier pana in 2018, Henry Markham a atras finantari de milioane de dolari.

A reusit pana acum sa cartografieze o parte din creierul unui sobolan si a reusit sa simuleze activitatea neocortexului uman.

Markham studiaza creierul molecula cu molecula incercand sa inregistreze si sa recreeze tiparele pe care le observa. Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar un supercomputer de miliarde de dolari.

Dotarea unui supercomputer cu un creier artificial ar putea fi "scanteia" care aprinde constiinta de sine a masinii.

Echelon



Nu se stiu foarte multe detalii despre sistemul de monitorizare a comunicatiilor de toate felurile folosit de guvernul american.

In principal, ECHELON scaneaza conversatiile si inregistreaza expresiile care au legatura cu acte de terorism.

Pentru a trece prin miliarde de e-mail-uri, telefoane, mesaje instant, SMS-uri, faxuri si asa mai departe, sistemul ECHELON are nevoie de o putere de calcul greu de estimat.

Peste asta, puterea de calcul trebuie dublata de un algoritm similar cu cel al lui Watson, care sa analizeze limbajul si sa traga concluzii.

Mai mult, sistemul este conectat la retelele militare. Ce s-ar intampla daca ar deveni constient de deciziile pe care le ia este greu de estimat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tehnologii, #sisteme de calcul, #supercomputer, #watson, #control lume, #google, #echelon , #stiri Google