Computerele, dotate cu sentimente

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 23:51
1554 citiri
Computerele, dotate cu sentimente

Informaticieni din Tel Aviv incearca sa invete computerele sentimente de tipul "regretelor", astfel incat acestea sa opereze mai rapid si sa impiedice evenimente inainte ca acestea sa se intample, potrivit Mediafax. 

Un grup de cercetatori, condusi de profesorul Yishay Mansour de la Universitatea de Informatica Blavatnik din Tel Aviv, incearca sa dezvolte un program care va cere computerelor sa impiedice in mod deliberat evenimente nedorite, potrivit Daily Mail.

Prin "intelegerea" diferentei dintre rezultatul dorit si realitate, masinile vor invata sentimentul de "regret" si cum sa evite situatia.

Computerele cu astfel de experienta probabil nu vor face aceeasi greseala in viitor si vor functiona mai eficient. Inteligentele artificiale ar putea fi invatate, de asemenea, sa prezica viitorul, prin luarea in calcul a tuturor posibilitatilor, acest lucru ducand la reusita sigura, chiar de la inceput. Cercetatorii care lucreaza la acest proiect admit totusi ca acest program nu este acelasi lucru cu ceea ce vedem in filmele SF.

In schimb, sustin ca acesta este primul pas pentru crearea de computere cu emotii umane. Rezultatul unui astfel de program ar putea ajuta companii precum Google sa eficientizeze instrumentele de publicitate. De altfel, gigantul de cautare pe internet s-a aratat interesat de cercetarile profesorului Mansour.

Potrivit profesorului "in cazul in care serverele si sistemele de rutare ar putea evalua toate variabilele relevante in avans, resursele acestora ar putea fi mai eficient gestionate, in functie de cererile prioritare".

"Comparativ cu fiintele umane, sistemele de ajutor ar putea procesa mult mai rapid toate informatiile disponibile pentru a estima rezultatul evenimentelor in desfasurare - indiferent daca este vorba despre un conflict al ofertelor pe un site de licitatii online, un varf brusc de trafic la un site de mass-media sau cereri pentru un produs online", a adaugat Yishay Mansour.

Science-fiction-ul a prezis de mult timp ziua in care computerele ar putea simti emotiile umane. Un exemplu pozitiv il intalnim la androidul Data din "Star Trek: The Next Generation".

Partea negativa a proiectului a fost explorata in filme de genul "Terminator", in care computerele ajung sa devina constiente de sine si sa incerce exterminarea vietii umane. 

#computer, #sentimente, #internet, #regrete, #pc , #stiri Google