"Dreptul de a fi uitat" pe Google este "nefunctional, lipsit de logica si gresit"

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 12:55
1469 citiri
"Dreptul de a fi uitat" pe Google este "nefunctional, lipsit de logica si gresit"

Decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) privind "Dreptul de a fi uitat" este "nefunctionala, lipsita de logica si gresita in principiu", potrivit unui raport al Comisiei pentru Afaceri Interne, Sanatate si Educatie din Camera Lorzilor (camera superioara a parlamentului britanic), relateaza miercuri The Guardian.

Raportul critica puternic decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ), care a creat posibilitatea ca firme precum furnizorul de internet Google sa primeasca cereri de a sterge informatii depasite.

Comisia a argumentat ca nu numai decizia este problematica, ci si ca Directiva europeana 46/1995 pe care s-a bazat aceasta este depasita, si cere guvernului britanic sa continue lupta pentru a se asigura ca "reglementarea actualizata nu mai include nicio prevedere referitoare la 'dreptul de a fi uitat' al Comisiei sau 'dreptul de a sterge' al Parlamentului European".

"Este foarte clar ca nici Directiva din 1995, nici interpretarea CEJ nu reflecta progresele incredibile in domeniul tehnologiei de astazi, la 20 de ani de la elaborarea Directivei 46. Oricine are acces oriunde in lume la informatie printr-un simplu buton si aceasta include informatii personale detaliate despre oameni din toate tarile lumii", a afirmat presedintele comisiei, baroneasa Prashar.

Comisia a prezentat doua motive principale pentru care considera decizia 'nefunctionala'. Primul, potrivit baronesei Prashar, este faptul ca nu tine cont de efectul pe care decizia il va avea asupra motoarelor de cautare mai mici care, spre deosebire de Google, este putin probabil sa aiba resursele de a procesa mii de cereri de stergere pe care probabil ca le-ar primi.

"In al doilea rand, credem ca este gresit in principiu sa lasam motoarelor de cautare sarcina de a decide stergerea sau nu a unor informatii, pe baza unor criterii vagi, ambigue si inutile si am inteles de la martori cat de necomfortabila este ideea ca o companie comerciala sa poata fi supusa unei judecati asupra unor chestiuni ca acestea", a explicat baroneasa.

La inceputul lunii iulie, fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales a avertizat ca Google nu trebuie lasat sa 'cenzureze istoria'.

Google, gigantul american al internetului, a indicat la 3 iulie ca a primit 70.000 de cereri de stergere de linkuri privind internauti europeni de la 30 mai, data la care motorul de cautare a inceput sa aplice 'dreptul de a fi uitat', asa cum a dispus CEJ.

Gigantul american a pus la dispozitie online la 30 mai un formular accesibil europenilor pentru a cere stergerea rezultatelor cautarii, conformandu-se astfel deciziei justitiei europene, care a stabilit ca internautii au dreptul sa ceara eliminarea linkurilor spre pagini continand informatii personale depasite sau inexacte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#motor cautare Google, #stergere informatii Google, #utilizatori google , #stiri Google