Experimentul "Virgin Oceanic": Branson & Google "cuceresc" oceanele

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 15:41
2854 citiri
Experimentul "Virgin Oceanic": Branson & Google "cuceresc" oceanele

Aparent, pentru miliardarul aventurier, spatiul nu mai este ultima frontiera. Saptamana aceasta, Richard Branson si-a anuntat cel mai ambitios proiect al sau: Virgin Oceanic, un submarin special care va explora toate cele 5 oceane ale planetei, inclusiv partea de jos din Groapa Marianelor, la o adancime de peste 11.000 metri.

Bazandu-se pe o echipa impresionanta de oameni de stiinta si exploratori, Richard Branson are ca scop strangerea de date cu privire la formele de viata inca necunoscute omului, care vor aduce un lucru inedit stiintei.

Submarinul Virgin Oceanic va avea "aripi zburatoare" care il vor propulsa pe pilot in jos, spre zele mai adanci santuri ale oceanului.

Partenerul sau principal va fi Google, care ii va "lumina" drumul cu Google Maps.

Imaginile si filmele realizate in timpul scufundarilor vor putea fi vizionate prin Google Earth.

Branson spera ca prin aceasta experienta sa poata obtine 30 de recorduri in cartea Guiness.

"Fiecare scufundare va fi facuta pana pe fundul celor mai mari oceane. Vom descoperi o noua lume plina de noutati, de specii de care umanitatea inca nu a auzit si o lume unde corabiile spaniole au "zacut" pradate de secole intregi.

Utilizarea noilor tehnologii Virgin Oceanic va ajuta umanitatea sa exploreze oceanele planetei si stiinta sa inteleaga mai bine sistemul ecologic", a declarat Branson pe blogul sau.

Partenerul lui Branson in aceasta noua aventura va fi Chris Welsh, marinar, pilot si explorator american.

Submarinul are un design unic, cantareste 8000 kg si este realizat din fibra de carbon si titaniu.

Presiunea la fundul celui mai adanc sant depaseste 1000 de atmosfere - domul de cuart se va afla sub presiunea a 6.000 de tone, greutatea a trei navete spatiale.

Nicio spartura nu este permisa; o fisura ar permite apei sa intre cu o putere atat de mare incat ar putea taia otelul inoxidabil.

La aceasta adancime nu poate ajunge nicio alta nava, astfel ca salvarea este imposibila. Este ca si cum ai fi pe partea intunecata a lunii.

Despre submarin

Submarinul Virgin Oceanic, proiectat de catre Graham Hawkes, este singura ambarcatiune din existenta omenirii care are capacitatea de a patrunde pana pe fundul oceanelor.

Odata coborat, Virgin Oceanic are capacitatea de a functiona 24 de ore fara ajutor.

"Aripile" submarinului permit scufundarea pana la 10 km pe fundul oceanului si colectarea de date video.

La astfel de adancimi, pilotul si insotitorul trebuie sa fie capabili sa reziste la o presiune de 1500 de ori mai puternica decat cea a unui avion.

Testarea completa a presiunii va fi realizata in urmatoarele 3 luni.

Parteneriatul cu Google

"Misiunea noastra pentru Google Earth este sa realizam un glob virtual interactiv care sa permita utilizatorilor sa viziteze locuri inca neexplorate, inclusiv oceanele lumii", a declarat John Hanke, reprezentant Google.

Mai mult de 70% din suprafata planetei este formata din apa, insa numai 5 % din suprafata oceanelor a fost explorata.

Prima scufundare a submarinului Virgin Oceanic va avea loc la Groapa Marianelor, spre sfarsitul lui 2011, iar celelalte 4 scufundari sunt programate in urmatoarele 24 de luni.

Vezi cum va arata submarinul lui Branson:

#google earth, #google maps, #parteneriat google si richard branson, #richard branson, #submarinul virgin oceanic , #stiri Google