Fosti specialisti Google lanseaza un nou motor de cautare

Luni, 28 Iulie 2008, ora 11:08
1777 citiri
Fosti specialisti Google lanseaza un nou motor de cautare

Fosti specialisti ai Google au anuntat, duminica, lansarea unui nou motor de cautare denumit Cuil, in incercarea de a depasi ca marime actualul lider din acest domeniu, insa echipa are dificila misiune de a schimba obiceiurile de navigare pe internet, informeaza Reuters.Programul Cuil Inc (pronuntat "cool"), care poate fi accesat la adresa http://www.cuil.com, ofera noi servicii de cautare, iar reprezentantii companiei sustin ca poate accesa mai rapid si mai ieftin decat Google arii mai veste de internet, generand cele mai multe trimiteri pentru o cautare.


Specialistii care au creat noul program sustin ca acesta nu se limiteaza la metodele clasice de cautare care vizeaza adresa si traficul unei pagini de internet, ci analizeaza contextul fiecarei pagini si conceptele pe care utilizatorii de internet le utilizeaza pentru cautarile lor.


"Descoperirile importante pe care le-am facut in tehnologia de cautare ne-au permis sa indexam o arie mai larga a inernetului si sa punem aproape intregul Web la indemana utilizatorilor nostri", a declarat unul dintre fondatorii si directorul executiv al Cuil,  Tom Costello.


Danny Sullivan, specialist Web si redactor-sef al Search Engine Land, este de parere ca noul Cuil incerca sa exploateze nemultumirile pe care utilizatorii le au fata de Google, faptul ca acesta isi propune sa realizeze prea mult, ca rezultatele cautarilor afiseaza in primul rand pagini de internet populare si ca se bazeaza prea mult pe unele pagini de internet, precum Wikipedia.


"Este momentul potrivit pentru un competitor", a declarat Sullivan, "dar sa fii rivalul Google este inca o sarcina dificila, lucru de care s-au convins si cei de la Microsoft".


Microsoft Corp, motorul de cautare numarul trei in Statele Unite, a incercat o alianta cu YahooInc, numarul doi in acelasi domeniu, pentru detronarea Google, insa pana acum nu a inregistrat niciun succes.


Cuil, este unul dintre proiectele care urmaresc introducerea de noi tehnologii, care sa modifice dinamica cautarii pe internet, dominata in prezent de Google.