Google a preluat Motorola cu ultimii bani lichizi. A facut o afacere buna?

Sambata, 20 August 2011, ora 23:36
1629 citiri
Google a preluat Motorola cu ultimii bani lichizi. A facut o afacere buna?

Gigantul IT Google Inc a facut recent o achizie care i-a cam facut pe analisti sa ridice o spranceana. Cumpararea Motorola Mobility cu 12,5 miliarde de dolari i-a asigurat Google accesul la mai multe patente de care avea nevoie in lupta dusa pe frontul gadgeturilor mobile.

Ce-i drept, la finele lunii iunie, aceasta companie mai avea lichiditati pentru achizitii doar 10,3 miliarde de dolari, plus alte 28,8 miliarde de dolari in active rapid valorificabile. Deci, in total, cam 39 de miliarde de dolari, bani de buzunar pentru "o sesiune de shopping". Daca ne uitam la acesti bani in euro reprezinta cam 27 de miliarde, adica peste 20% din PIB-ul Romaniei, daca ar fi sa ducem comparatia si mai departe.

Potrivit Market Watch, analistul Citigroup Mark Mahaney considera ca noua achizitie a Google nu reprezinta cea mai buna afacere, in momentul de fata, dar nici una care sa ingroape compania, avand in vedere ca a ramas fara cash. Patentele pe care compania le-a cumparat odata cu divizia de mobile reprezinta cheia strategiei pe viitor, dar asta arata si o latura de natura defensiva a companiei.

Compania condusa de Larry Page facea de obicei achizitii ceva mai mici, una din ultimele fiind DoubleClick, pe care a dat 3 miliarde de dolari. Daca unii analisti se tem ca odata cu luarea Motorola Mobility, noua "Googorola" a cam ramas fara cash net si va avea ceva probleme, altii spun ca achizitia nu va avea asa mare impact, in conditiile in care mamutul creator de software oricum genereaza anual cel putin 6 miliarde de dolari cash.

"Tranzactia, chiar daca este una foarte scumpa, era necesara pentru Google, pentru a-si proteja sistemul de operare Android", crede Yun Kim, analist Gleacher&Co. Daca tot a facut aceasta mutare, este foarte posibil sa le fi creat investitorilor asteptari legate de pomparea banilor cash in platforma de software.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
În urmă cu două luni, Motorola a postat un teaser pentru Moto X50 Ultra, un smartphone dezvoltat în parteneriat cu Formula 1. Compania a abordat, în special, funcționalitățile AI ale noului...
#google, #motorola, #achizitie , #stiri Google