Google ajunge la 700$ pe actiune si se apropie de locul unu mondial

Joi, 01 Noiembrie 2007, ora 11:39
1451 citiri
Google ajunge la 700$ pe actiune si se apropie de locul unu mondial

Cel mai iubit motor de cautare din lume a ajuns la valoarea de 700 de dolari pe actiune, cu alte cuvinte 220 de miliarde de dolari la cotatia actuala, fiind cam pe locul 7 in lume conform cifrelor prezente pe site-ul Forbes, care actualizeaza mereu lista celor mai importante companii ale lumii.Google a mai depasit un prag, dupa ce luna trecuta a depasit 600 de dolari pe actiune si deja se deschisesera o groaza de discutii daca valoarea este justificata sau nu. Rezultatele pozitive, din nou peste asteptari, au ajutat compania sa ajunga la aceste cifre record.

Cresterea este insa de 30% fata de luna septembrie, lucru suficient sa sperie multi analisti si investitori. In sase saptamani si jumatate Google a adaugat la averea actionarilor sai 53 de miliarde de dolari. Doar aceasta cifra este suficienta pentru a face ca valoarea totala Yahoo de 41 de miliarde de dolari sa para aproape ridicola.

Cresterea de astazi, care a dus pretul actiunii la 704,5 dolari, a fost generata de anuntul ca Google lanseaza o platforma pentru site-uri de relatii sociale, social networking, care va rivaliza cu Facebook, iar zvonurile despre GPhone sunt tot mai intense.

Google a depasit firme puternice cu traditie in economia americana, precum Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffet, al doilea om ca avere dupa Bill Gates. Microsoft inca mai rezista cu valoarea sa totala de 275,85 miliarde de dolari, dar compania nu a mai cunoscut cresteri puternice din 1999.

Probabil ca Google o va depasi in urmatoarele 6 luni. In lipsa unui crah IT, Google poate visa sa ajunga ca si Berkshire Hathaway la 130.000 de dolari pe actiune. Nimic nu mai pare imposibil acum.

Google exclude deocamdata orice split pentru titluri, preferand actionarii cu bani, celor care cauta actiuni ieftine. "Pretul ridicat atrage investitorii rabdatori, care urmaresc strategiile pe termen lung, nu cei care vizeaza castiguri pe termen scurt", spun oficialii companiei.

Oricum, strategia Google a dat roade pentru toti investitorii companiei. Cei care au investit in companie din 1998 pina la listare au devenit miliardari, iar cei care au cumparat actiuni in 2004 au acum de 8,2 ori mai multi bani. O investitie de 10.000 de dolari atunci valoreaza astazi 82.000 de dolari, mai bine decat orice fond de pensii.

Fondatorii companiei au depasit de mult stadiul de "noii miliardari" ai Internetului. Acum Serghei Brin si Larry Page au circa 20 de miliarde de dolari fiecare. Alti cativa oficiali Google sunt si ei printre cei mai bogati oameni ai planetei. Eric Schmidt, directorul executiv, Omid Kordestani, directorul de vanzari, iar sute de angajati au sume de milioane sau sute de mii de dolari.

Toate analizele Wall Street arata ca Google este o companie care se afla inca in perioada de "copilarie", avand afaceri de 15 miliarde de dolari si profit de 5 miliarde de dolari pe an.

Bloombiz