Google Caffeine: sistem nou, rezultate noi

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 09:42
1911 citiri
Google Caffeine: sistem nou, rezultate noi

Dupa 10 luni de teste, Google a inaugurat sistemul de indexare numit Caffeine, care promite cu 50% mai multe rezultate noi. Caffeine va putea procesa sute de mii de pagini in acelasi timp si va actualiza cu regularitate rezultatele cu informatii publicate recent pe website-uri. 

Sistemul precedent de indexare, numit Decaf, genera rezultatele de cautare pe mai multe straturi. Din cauza ca unele layere se actualizau mai incet decat altele, utilizatorii nu gaseau intotdeanua cel mai recent continut.

Spre deosebire de sistemul Decaf, Caffeine fragmenteaza Web-ul si il analizeaza pe bucati, avand capacitatea de a procesa sute de mii de pagini simultan, astfel incat informatiile noi abia adaugate pe aceste pagini sa fie luate in considerare de Google imediat.

Inovatia Google pune presiune pe Bing, motorul de cautare dezvoltat de Microsoft, si pe partea de cautare a Yahoo!, care detin impreuna abia 30% din cota de piata a motoarelor de cautare.

Potrivit declaratiilor celor de la Google, implementarea noului sistem de indexare nu are ca scop decat mentinerea utilizatorilor deja existenti ai Google, si nu extinderea cotei de piata.

"Continutul este intr-o dezvoltare continua, devine mai complex. Utilizatorii se asteapta ca motoarele de cautare sa tine pasul cu dezvoltarea Internetului.

Cei care cauta continut relevant vor sa gaseasca informatiile publicate 'acum'."

Potrivit datelor Google, Caffeine adauga cateva sute de mii de Gigabytes de continut nou, in fiecare zi.

Implementarea sistemului de indexare incheie etapa de reconstructie a serviciilor de cautare, inceputa de Google odata cu lansarea unei interfete noi, in urma cu o luna.

#caffeine, #google, #microsoft, #website, #yahoo , #stiri Google