Google, HSBC si John Malone vor lansa 16 sateliti pentru Internet in zone sarace

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 12:05
1636 citiri
Google, HSBC si John Malone vor lansa 16 sateliti pentru Internet in zone sarace

Google s-a alaturat magnatului american John Malone si grupului britanic HSBC intr-un proiect masiv, care are ca scop asigurarea accesului la Internet pentru trei miliarde de oameni din zone precum Africa, unde retelele conventionale nu sunt viabile comercial, prin lansarea a cel putin 16 sateliti. Google, care detine pozitia dominanta pe piata cautarilor online, actionarul majoritar al grupului Liberty Global si cea mai mare banca britanica vor dezvolta retelele "O3b" (Other 3 billion - celelalte trei miliarde), prin care doresc sa aduca Internetul in jumatatea neconectata din populatia globului, scrie Financial Times.


Compania americana, miliardarul John Malone si HSBC vor anunta, marti, o comanda de 16 sateliti de orbita joasa de la grupul aerospatial francez Thales Alenia Space. Proiectul va costa, in prima faza, 750 milioane de dolari, si va conecta initial la internet toate tarile situate intre paralele cinci grade latitudine nordica, respectiv sudica de Ecuator.


Larry Alder, director de produse la divizia de acces alternativ a Google, a declarat ca proiectul ar putea reduce cu 95% costurile Internetului in banda larga pe pietele vizate.


"Initiativa se incadreaza perfect in misiunea Google, de a extinde utilizarea Internetului in intreaga lume", a spus el.


Cei trei parteneri au investit deja cate 20 de milioane de dolari in primele stagii ale proiectului, fondurile utilizate pana in prezent ridicandu-se la 65 milioane de dolari, suma care include o mica participatie din partea companiei de servicii media Allen & Company.


Richard Cole, seful diviziei de capital privat a HSBC, companie care a finantat deja proiecte de comunicatii prin linii fixe in anumite piete emergente, a declarat ca banca va prelua initiativa in ceea ce priveste obtinerea finantarii pentru proiect in urmatorii doi ani, din care circa 70% va fi obtinuta de pe piata obligatiunilor.


Directorul general al Liberty Global, Mike Fries, a aratat la randul sau ca cei trei parteneri si-au rezervat dreptul de a contribui cu fonduri suplimentare de 150-180 milioane dolari fiecare, insa ar putea atrage si alti sustinatori. Liberty Global este furnizor international de servicii de televiziune prin cablu, din care face parte si compania UPC, prezenta si pe piata romaneasca.


Greg Wyler, om de afaceri in domeniul tehnologiei si fondator al O3b Networks, a spus ca satelitii vor fi operationali pana la finele lui 2010. Spectrul wireless necesar serviciilor a fost deja rezervat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor.


O3b, cu sediul la Jersey, paradisul fiscal al Insulelor Channel, se va concentra pe atragerea operatorilor de telecomunicatii, printre care clientii HSBC din piete emergente ale Africii, Asiei, Americii Latine si Orientului Mijlociu.


Compania ar putea furniza, de asemenea, antene satelit pe piete mai dezvoltate, precum Mexic, unde serviciile in banda larga sunt inca foarte scumpe in zonele rurale.


Totodata, operatiunile de cablu ale Liberty Global din Chile si Australia ar putea deveni clienti ai noii retele wireless.