Google intra in dizgratia Europei. Cum poate riposta gigantul american

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:30
2594 citiri
Google intra in dizgratia Europei. Cum poate riposta gigantul american
Foto: Gigaom

Google a fost atacat din doua parti, miercuri, cand autoritatile de reglementare a sigurantei datelor cu caracter personal au somat gigantul american sa aplice "dreptul de a fi uitat" la nivel global, iar ministrii germani au inceput sa faca presiuni pentru ca versiunea locala a motorului de cautare sa devina o "platforma neutra".

Aceste doua evenimente vin pe fondul unei saptamani deja dificile pentru gigantul american, in conditiile in care Congresul SUA a atacat rezolutia Parlamentului European cu privire la o eventuala desprindere a motorului de cautare Google de restul companiei, scrie Financial Times.

Drept dovada ca problemele cu care se confrunta Google nu fac decat sa se inmulteasca, patru ministri germani au trimis o scrisoare Comisiei Europene solicitand crearea unui cadru legal pentru reglementarea platformelor online in asa fel incat sa fie incurajata in continuare competitia economica.

Ce sustine scrisoare oficiala

Scrisoarea oficiala de 11 pagini, al carei principal semnatar este ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, sustine ca ar putea fi necesara introducerea "neutralitatii platformelor" pentru a gestiona abuzurile de pozitie dominanta, fie prin aplicarea dura a normelor antitrust, fie prin crearea de noi legi.

In acelasi timp, miercuri, "cainii de paza" ai datelor cu caracter personal au criticat implementarea "dreptului de a fi uitat", solicitand Google inlaturarea linkurilor problematice din toate versiunile existente la nivel global ale motorului sau de cautare.

Autoritatile europene responsabile de protectia datelor cu caracter personal au afirmat ca Google nu a aplicat in mod corespunzator deciziile judecatoresti cu privire la dreptul cetatenilor de a solicita indepartarea rezultatelor rusinoase sau problematice asociate numelui lor.

Google a pus in aplicare respectivele decizii cu dificultate, eliminand mii de linkuri din versiunile europene ale motorului de cautare, in tari ca Franta, Germania si Marea Britanie. Insa noile solictari ale UE ii cer sa nu acopere doar site-urile europene, ci si pe acelea din afara batranului continent, inclusiv versiunea aferenta SUA.

Ce se intampla daca Google ignora solicitarile

In situatia in care Google alege sa ignore aceste solicitari, pasul urmator va fi actionarea in instanta a gigantului american, este de parere Gwendal Le Grand, directorul departamentului de IT al agentiei franceze de protectie a datelor cu caracter personal.

Primul pas al acestui demers face parte dintr-o campanie pe mai multe fronturi dusa impotriva practicilor Google in Europa, de la investigatiile antitrust pana la constrangerea dreptului gigantului american de a gestiona datele personale si materialele protejate de drepturi de autor.

In acest sens, Casa Alba se teme din ce in ce mai mult ca atacurile impotriva Google au si implicatii politice, partial pentru a proteja marile companii germane in mass media si domeniul telecomunicatiilor. Marti, mai multi politicieni americani au atras atentia asupra potentialelor consecinte negative pe care rezolutia Parlamentului European care vizeaza Google le-ar putea avea asupra investitiilor SUA in Europa, cat si asupra legaturilor comerciale cu UE.

Ministrii germani insista ca autoritatile de la Bruxelles sa se foloseasca de influenta pietei interne europene si de puterea sa politica pentru a tine piept jucatorilor globali. Ministrii afirma ca un grup franco-german a dezvoltat deja propuneri cu privire la reglementarea platformelor online care domina piata.

Printre aceste masuri se afla solicitarea de a afisa ofertele comerciale ale competitorilor in mod gratuit, cat si garantarea accesului fara discriminare.

Pentru moment, Google afirma ca nu a fost informat cu privire la noile reglementari solicitate de autoritatile europene, insa ca le va studia cu atentie in momentul in care vor fi publicate.

Potrivit lui Gwendal Le Grand, Google nu are actualmente "nicio baza legala" pentru a continua sa informeze companiile si userii cand linkurile sunt eliminate din rezultatele motorului de cautare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#probleme google, #reglementari Google, #motor cautare Google, #legi protectia datelor google , #stiri Google