Google, lobotomia digitala?

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 13:42
1668 citiri
Google, lobotomia digitala?

In urma cu cativa ani, un taximetrist bun trebuia sa cunoasca fiecare straduta a orasului in care isi desfasura activitate. Acum, odata cu ieftinirea tehnologiei GPS, fiecare sofer de taxi care se respecta si-a dotat masina cu un sistem de navigatie prin satelit. Potrivit unui expert american citat de BBC, rezultatul se concretizeaza intr-o capacitate mai redusa de a retine informatiile.

"De regula, acea parte a creierului uman care retine imagini si locuri este mai dezvoltata la taximetristi", spune Nicholas Carr, expert care a studiat efectele Internetului asupra intelectului.

"Cu cat un sofer este mai experimentat, cu atat va avea mai dezvoltata acea parte a creierului. Folosirea noilor tehnologii aproape ca sterge aceasta calitate a taximetristilor", completeaza expertul pentru BBC.


Modificarile gandirii



In urma unor analize, s-a ajuns la concluzia ca Internetul are efecte de lunga durata asupra proceselor de gandire, alterind capacitatea de a indeplini anumite sarcini.

In cadrul unui studiu, oameni care nu obisnuiau sa intre pe Internet in mod uzual au fost fost pusi sa foloseasca Google, cate o ora pe zi, pentru a cauta diverse informatii.

Rezultatele au aratat ca fie si numai o folosire minima a Web-ului duce la modificari ale activitatilor celebrale.

"Pe de o parte, partea creierului responsabila de luarea de decizii a devenit mai activa. Dar acest lucru indica un pattern de activitate care dauneaza concentrarii. Daca esti pus sa rezolvi probleme si sa faci alegeri, fara incetare, asa cum se intampla pe Internet, nu vei avea mintea concentrata pe care ti-o da procesul de citire a unei carti, spre exemplu", spune Nicholas Carr.

Cheia concentrarii, spune acelasi expert, ar putea sta in dezvoltarea unor programe si site-uri mai dificile, contrar tuturor tendintelor in IT de pana acum. 

In concluzie, simplitatea site-urilor precum Google sau Wikipedia ne afecteaza capacitatea de a invata, rezultand in "scurcircuitarea" creierului, potrivit BBC.


Ce spune Google



"Utilizatorii vor sa afle raspunsuri cat mai complete la intrebarile lor si vor sa le afle cat mai rapid. Cu cat vor petrece mai putin timp cautand informatii, cu atat vor avea mai mult timp pentru activitati de gandire", a declarat un purtator de cuvant al Google, in urma cu cateva zile, la lansarea noului feature Google Instant.

#creier, #gandire, #google, #lobotomie , #stiri Google