Google planuieste un parteneriat cu France Telecom

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 15:35
1325 citiri
Google planuieste un parteneriat cu France Telecom

Google si France Telecom ar putea fi parteneri de afaceri si ar putea semna un acord privind reducerea impactului traficului de date asupra retelelor de telecomunicatii, au afirmat doua surse apropiate discutiilor, citate de Bloomberg.

Negocierile vizeaza retelele de telefonie fixa si mobila operate de France Telecom, iar un acord s-ar concentra mai probabil pe colaborare tehnologica si cercetare, decat pe plata unor compensatii financiare de catre Google, au afirmat sursele.

Grupul France Telecom, prezent in Romania prin Orange, se numara printre operatorii din domeniu care incearca sa ajunga la intelegeri cu grupuri IT precum Google sau Apple, despre care sustin ca incarca excesiv retelele de telecomunicatii, fara a contribui suficient la intretinerea acestora.

Cantitatea traficului de date pe telefoane mobile creste cu 5% in fiecare saptamana, din cauza accesarii pe internet a inregistrarilor video, precum cele de pe YouTube, a afirmat directorul general al France Telecom, Stephane Richard.

"Toata lumea se confrunta cu provocari pe termen lung. Grupurile cu operatiuni pe internet afirma ca intampina dificultati din cauza pirateriei, in timp ce operatorii telecom trebuie sa analizeze necesarul de investitii raportat la venituri", a declarat directorul de relatii publice al Vodafone, Richard Feasey, intr-un interviu acordat Bloomberg, duminica, la Atena.

Oficialii Google si France Telecom contactati au refuzat sa comenteze.

In timp ce operatorii telecom prefera de obicei platile directe de catre furnizorii de continut online, supraincarcarea retelelor poate fi redusa cu noi tehnologii, noteaza Bloomberg.

Numarul conexiunilor de date pentru telefoane mobile va creste, in medie, cu 15% anual in Europa de Vest, pentru a ajunge la 270 milioane in 2014, insa veniturile pe utilizator final vor inregistra un declin de circa 1% pe an, potrivit estimarilor firmei de cercetare IDC.

Operatorii de retele telecom, precum France Telecom, Telecom Italia, Telefonica si Deutsche Telekom, foste monopoluri de stat, incearca sa convinga investitorii ca reprezinta mai mult decat simple canale pentru companiile de comert pe internet care sustin cresterea cererii pentru telefoane ce dispun de capacitati tot mai mari pentru transfer de date.

Grupurile din domeniul telecom au pierdut cursa pentru magazine online de aplica?ii in fa?a Google ?i Apple, dar incearc? acum s? ofere sisteme de plat? prin care utilizatorii pot cump?ra orice de la lapte pan? la unt ?i haine prin folosirea smartphone-ului, potrivit Bloomberg.

"Google este mare, dar nu are o relatie de facturare cu 99% din clientii sai", a declarat, in februarie, directorul pentru tehologie si inovatie al Deutsche Telekom, Ed Kozel.

#google, #france telecom, #parteneriat google france telecom , #stiri Google