Google pregateste Android pentru noua generatie de tehnologie destinata dispozitivelor purtabile

Marti, 11 Martie 2014, ora 08:45
1439 citiri
Google pregateste Android pentru noua generatie de tehnologie destinata dispozitivelor purtabile

Google vrea sa domine noua generatie de tehnologie destinata dispozitivelor purtabile prin intermediul softului Android, in acelasi fel cum a procedat in cazul smartphone-urilor, urmand sa lanseze un software kit destinat dezvoltatorilor de ceasuri sofisticate si pana la jachete inteligente.

Directorul diviziei Android a Google, Sundar Pichai, a declarat ca echipa sa pregateste noul "toolkit" pentru dispozitive purtabile care vor folosi sistemul de operare Android, relateaza Financial Times.

Kit-ul va fi lansat in doua saptamani

Kit-ul, similar cu tehnologia gratuita utilizata de dezvoltatorii de smartphone-uri cu sistemul Android si aplicatii, va fi lansat in doua saptamani, a declarat Pichai la conferinta South by Southwest Interactive din Austin, Texas.

"Cu aceasta lansare Google stabileste viziunea sa de pozitionare a softului Android la nivel de platforma, in cazul tehnologiei dispozitivelor purtabile. Cand vorbim despre dispozitive purtabile ne gandim dincolo de ceasurile inteligente", a spus Pichai.

Peste doua treimi din smartphone-urile la nivel mondial functioneaza cu Android, dar piata tehnologiei dispozitivelor purtabile este atat de noua incat nicio companie nu s-a impus ca platforma software pentru dezvoltatori si producatori.

Declaratiile lui Pichai au reaprins zvonurile ca Google se pregateste sa prezinte un nou dispozitiv purtabil, dupa ce anul trecut a cumparat producatorul de smartwatch-uri Wimm Labs.

Mai multe companii dezvolta smartwatch

Financial Times a relatat anul trecut ca Google lucreaza la un smartwatch, iar informatii recente au sugerat ca si LG Electronic face acest lucru.

Strategia Google in domeniul dispozitivelor purtabile ar putea reflecta politica de a lansa anual o noua versiune a smartphone-ului Nexus cu sistem Android, fabricat de LG sau Samsung dupa specificatiile Google.

Vanzarile de telefoane Nexus nu sunt mari comparativ cu gama Galaxy a Samsung, dar Google foloseste aceste aparate pentru a prezenta cele mai recente functii ale Android si a oferi un design de referinta altor producatori si dezvoltatori.

Cel mai important proiect al Google in domeniul dispozitivelor purtabile, ochelarii inteligenti Google Glass, polarizeaza inca opiniile, intre cei care ii considera o inovatie si cei care ii vad ca un mijloc de invadare a vietii private.

Noua initiativa a Google in domeniul tehnologiei dispozitivelor purtabile vine in timp ce Samsung, cel mai mare producator de smartphone-uri cu sistem Android, a inclus un nou sistem de operare, Tizen, pe smartwatch-urile Gear 2.

Tizen este o platforma software pentru dispozitive mobile creata de un consortiu al Samsung, Intel si un grup de operatori de telecomunicatii.

Galaxy Gear cu sistem Android, lansat anul trecut, a fost criticat

Primul ceas Galaxy Gear cu sistem Android, lansat anul trecut, a fost criticat pentru durata scazuta a bateriei si interfanta complicata, dar Samsung a anuntat ca a imbunatatit aceste lucruri prin includerea Tizen la noile modele Gear.

Viitorul iWatch al Apple va fi dotat cu soft-ul iOS utilizat la iPhone si iPad.

Dezvoltatorii au inca tendinta sa creeze mai multe aplicatii pentru iOS decat pentru Android, datorita, in parte, bazei de clienti mai bogati ai Apple, dar diferenta a scazut in ultimul an.

Potrivit companiei de cercetare a pietei IDC, in trimestrul patru al anului trecut au fost livrate 226 de milioane de telefoane cu sistem Android, conferind o cota de piata de 78% acestor aparate, comparativ cu 18% in cazul Apple.

#google android, #google gadget , #stiri Google