Google sarbatoreste 200 de ani de la nasterea filosofului Soren Kierkegaard

Duminica, 05 Mai 2013, ora 13:45
1333 citiri
Google sarbatoreste 200 de ani de la nasterea filosofului Soren Kierkegaard

Google si-a modificat, duminca, logo-ul, pentru a marca 200 de ani de la nasterea filosofului, scriitorului si teologului danez Soren Kierkegaard, cunoscut mai ales pentru conceptia sa filozofica asupra constrangerii omului de a-si alege destinul.

Noul logo Google este realizat in culorile rosu,, albastru, maro si verde si infatiseaza sase barbati care scriu cu pene colorate literele ce formeaza numele motorului de cautare.

Soren Kierkegaard este considerat fondatorul existentialismului, de-a lungul vietii sale acesta criticand vehement atat hegelianismul din timpul sau, cat si ceea ce a considerat ca fiind formalitati nule ale Bisericii Nationale Daneze. O mare parte din opera sa filozofica se concentreaza asupra problemelor legate de modul de viata al oamenilor, accentul cazand pe prioritatea realitatii umane concrete, in detrimentul gandirii abstracte, subliniind, in acelasi timp, importanta alegerii si a devotamentului individual.

Kirkegaard i-a influentat, printre altii, pe romanii Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt, Jeni Acterian si Max Blecher.

Opera sa teologica se axeaza pe etica crestina si institutia Bisericii, iar opera sa in domeniul psihologiei exploreaza emotiile si sentimentele indivizilor atunci cand se confrunta cu alegerile pe care le fac in viata.

Inspirat de dialogurile lui Socrate si ca parte a metodei sale filosofice, Kierkegaard a scris primele opere recurgand la diverse personaje pseudonime fiecare prezentandu-si punctele de vedere specifice si interactionand sub forma unui dialog complex pentru a-l lasa cititorului sarcina de a-i descoperi semnificatia operei.

Potrivit filosofului, "aceasta sarcina trebuie sa fie astfel incat ea sa fie

dificila, deoarece numai ceea ce e dificil inspira inimile nobile".

Ulterior, specialistii l-au interpretat pe Kierkegaard in mod diferit, printre care, drept un existentialist, neo-ortodoxist, postmodernist, umanist si individualist. Traversand granitele filosofiei, ale teologiei, psihologiei si literaturii, el este o figura influenta in gandirea contemporana.

#logo aniversar Google, #logo Google Soren Kierkegaard, #nastere Soren Kierkegaard, #omagiu opera Soren Kierkegaard , #stiri Google