Google si-a inchis motorul de cautare in China

Marti, 23 Martie 2010, ora 11:28
1658 citiri
Google si-a inchis motorul de cautare in China

Google Inc. a decis sa inchida versiunea chineza a motorului sau de cautare, disponibila la adresa www.google.cn, si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk. 

De mai multe saptamani, pe piata americana si internationala au circulat zvonuri privind retragerea Google de pe piata chineza, incepand din 10 aprilie.

Oficial, Google nu a anuntat inca daca se va retrage sau nu din China, potrivit Mediafax.

Saptamana trecuta, Guvernul chinez a avertizat Google ca ar trebui sa respecte legislatia locala, chiar daca decide sa isi inchida operatiunile pe aceasta piata.

Decizia vine dupa mai multe saptamani de tensiuni intre Beijing si Washington pe teme ce variaza de la libertatea internetului la cursul de schimb al yenului, sanctiunile economice asupra Iranului si Statelor Unite ale Americii si comertul de arme cu Taiwan.

"Google a incalcat angajamentele scrise pe care si le-a luat cand si-a deschis operatiunile pe piata chineza", a declarat un oficial al Biroului de Informatii al Consiliului de Stat din China, care reglementeaza legile internetului, citat de agentia de presa chineza Xinhua.

"Ne opunem ferm politizarii contractelor comerciale si ne exprimam nemultumirea si supararea fata de acuzatiile si practicile nerezonabile ale Google Inc.", a subliniat oficialul.

Google a anuntat, pe 12 ianuarie, ca nu va mai cenzura portalul de cautare online Google.cn.

In prezent, pe langa lansarea portalului google.com.hk, Google a anuntat ca intentioneaza sa isi continue actiunile de cercetare si dezvoltare in China si sa pastreze personalul de vanzari din aceasta tara.

Pe de alta parte, site-uri de internet extrem de populare la nivel international, precum Facebook, Twitter si YouTube, sunt blocate in China.

Investitorii au inceput deja sa vanda actiunile pe care le detineau in cadrul Google, mai multi experti considerand o certitudine retragerea companiei americane din China, la doua luni dupa ce a anuntat ca nu va mai tolera cenzura impusa de guvernul local.

Pe de alta parte, guvernul de la Beijing a tinut sa le aminteasca reprezentantilor Google ca nu agreeaza presiunile.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez al Comertului a declarat ca Google ar trebui sa se supuna legilor, chiar daca decide sa isi inchida operatiunile din China.

"Cand au intrat pe piata chineza, in 2007, le-a fost specificat in mod clar ca trebuie sa respecte legile chineze.

Speram ca Google, chiar daca ramane pe piata din China sau daca se retrage, va respecta legile chineze", a declarat purtatorul de cuvant.

"Chiar daca isi inchide operatiunile, procesul ar trebui sa se desfasoare in conformitate cu legislatia chineza", a mai spus el.

Legislatia chineza prevede ca Ministerul Comertului sa fie informat de catre companiile straine despre planurile lor de retragere de pe piata. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google, # motor, # cautare, # china , #stiri Google