Google starneste un razboi cultural americano-european

Miercuri, 26 August 2009, ora 10:11
1414 citiri
Google starneste un razboi cultural americano-european

Tot mai multe voci din Europa se declara impotriva acordului care ar da Google dreptul sa comerializeze copii digitale a milioane de carti.

Si asta pentru ca acordul le-ar permite americanilor sa cumpere accesul online pentru milioane de carti scrise de autori europeni ale caror opere au fost scanate de bibliotecile Google, arata New York Times.

Chiar daca mari pubicisti cum ar fi Oxford University Press si Bertelsmann (care detine Random House) si George von Holtzbrinck (proprietarul Macmillan) sustin initiativa Google, editurile franceze sunt total impotriva acestui acord.

In sprijinul lor vine guvernul german, sustinut de zeci de asociatii din Germania, Austria, Elvetia si Spania, care spun ca vor lupta impotriva acestei violari a dreptului de autor si ii incurajeaza pe scriitori sa se retraga din acord.

Un tribunal american a stabilit ca termen limita pentru depunerea plangerilor data de 4 septembrie si a fixat o audiere pe 7 octombrie.

Akash Sachdeva, un avocat specializat pe cazuri de furt intelectual la firma Allen&Overy din Londra spune insa ca e foarte putin probabil ca obiectiile de ultim moment ale Europei sa schimbe ceva.

"Cred ca tribunalul va spune ca, avand in vedere ca un numar mare de actori importanti in acest caz din intreaga lume sunt de acord cu acest proiect, nu exista motive sa fie suspendat", a spus Akash Sachdeva.

Google, care digitizeaza carti din 2004, spune ca de pe urma acestui acord ar avea de beneficiat si editorii, si autorii, si consumatorii.

25.000 de edituri, biblioteci sau simpli indivizi lucreaza cu Google pentru a mari arhiva de carti digitale. Pana si Biblioteca Nationala Franceza, un oponent de seama al acordului, a anuntat saptamana trecuta ca poarta discutii cu Google pentru a ajuta la digitizarea arhivelor.

"Noi credem ca ajutam enorm industria creand un motor prin care autorii si cartile lor sa fie mai usor de gasit. Cautarea este critica. Daca nu esti gasit, restul nu exista", a spus Santiago de la Mora, European Partnership Lead in cadrul Google.

El a precizat ca autorii vor putea oricand sa-si retraga lucrarile din registrul bibliotecii virtuale Google daca vor dori.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google, # razboi, # comercializare, # copii digitale, # carti , #stiri Google