Google testeaza o noua tehnologie wireless cu superviteza de transfer

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 16:25
2143 citiri
Google testeaza o noua tehnologie wireless cu superviteza de transfer

Google se pregateste sa testeze o noua tehnologie care ar putea sa fie fundatia serviciului sau de furnizare de Internet wireless "Fiber", reiese din actele despuse de companie la autoritatile americane din comunicatii, sunt de parere experti din telecomunicatii.

Intr-o informare publica depusa la Comisia Federala a Comunicatiilor, Google a cerut permisiunea de a efectua teste in diferite spectre de frecvente, in California, urmand sa foloseasca si lungimea de unda de milimetri, rar folosita, ce permite transmiterea de cantitati mari de date, scrie Reuters.

Inca nu este clar ce vrea Google sa faca, insa poate fi un semn ca gigantul american incepe cercetarile in proiectul sau de conectivitate la internet international. Prin acest test, se vrea sa se stabileasca daca aceasta tehnologie ar putea sta la baza conectarii wireless de mare viteza, care sa inlocuiasca actuala tehnologie cu cablu si fibra, spun expertii.

Daca va reusi, Google ar putea intra pe piata dominata de Verizon, AT&T, Comcast si alti furnizori de internet. Aceasta tehnologie ar putea oferi un mod mai ieftin si mai rapid de conectare la internet si o viteza de transfer ridicata, ceea ce ar putea ameninta oligolpul din piata de telecomunicatii prin cablu, au mai spus expertii.

"Din randul frecventelor radio, e cea mai apropiata de ce poate fibra", a spus Stephen Crowley, specialist in domeniu, precizand ca prin undele cu frecventa cu lungime de unda milimetrica se pot transmite wireless date pe o distanta scurta cu o viteza de cativa gigabiti pe secunda.

"Poate fi vazuta ca o posibila extensie a retelei wireless Google Fiber, pentru a servi mai economic locuintele. Pui o antena in apropiere, in loc sa tragi cablu in fiecare casa", a adaugat Crowley.

Actul inaintat de Google autoritatilor este semnat de Craig Barratt, seful diviziei Access and Energy a Google.

Google, care are cel mai important motor de cautare pe internet, si-a extins activitatea si a devenit furnizor de servicii, cum ar fi accesul Internet, si a anuntat ca vrea sa ofere conexiune de mare viteza la Internet in peste 30 de orase americane. In 2013, a inceput sa furnizeze Internet wireless gratuit in peste 7.000 de cafenele Starbucks din SUA.

La inceputul acestui an, The Information, site de stiri specializat pe tehnologie, anunta ca Google cauta modalitati de a oferi un serviciu wireless de voce si acces la Internet pe pietele unde deja ofera aceste servicii prin fibra.

Actul Google, prin care cere permisiunea ca testele sa dureze 180 de zile, este redactat astfel incat compania sa protejeze informatiile confidentiale despre planurile sale. Din acesta reiese ca vrea sa testeze daca aceasta frecventa poate contribui la dezvoltarea tehnologiilor de transmisie radio de date. Google a refuzat sa comenteze informatiile.

Totusi, ar putea sa fie un test banal

Expertii au adaugat, insa, ca aceste teste ar putea fi doar cercetari de baza, care nu ar conduce, pana la urma, la noi produse si servicii. Google a mai trimis astfel de informari in trecut autoritatilor americane.

Acest test, care va incepe pe 13 noiembrie daca va fi aprobat, va avea loc in zona San Francisco Bay Area, dintre care doua locatii vor fi amplasate in campusl companiei din Mountain View. Google a mentionat ca va folosi emitatoare radio care opereaza in benzile de frecventa de 5,8 GHz, 24,2 GHz si in benzile milimetrice de 71-76 GHz si 81-86 Ghz.

Undele "milimetrice" sunt foarte eficiente pe distante scurte, cum ar fi distanta dintre locuintele dintr-un cartier si necesita o conexiune directa, vizuala, cu receptorul. Insa mai multe astfel de terminale, amplasate pe cladiri, ar putea furniza o alternativa la cablurile ingropate, prin care se furnizeaza internet de mare viteza, sunt de parere mai multi experti din domeniu.

Autoritatea americana in telecomunicatii va discuta vineri despre folosirea frectventelor de peste 24 Ghz pentru serviciile mobile, dar si depre cum pot facilita aceste frecvente dezvoltarea de tehnologii performante.

In instiintare, Google a mentionat ca testele vor fi transmisii de date pe o latime ingusta de banda, iar Crowley apreciaza ca Google nu va transmite, de fept, date prin aceste retele, ci va timite doar ping-uri simple intre locatiile mentionate, pentru a evalua modul in care semnalele se transmit pe diferite distante si terenuri.

Se pare ca Google vrea sa descopere inainte competitorilor potentialul utilizarii acestor frecvente, a spus Harold Feld, vicepresedinte la organizatia non-profit din domeniu, Public Knowledge. "Daca vor avea succes, vor avea parte de sistem foare inovativ", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google test, #test internet wireless , #stiri Google