HR: Cum iti asiguri prima impresie cu ajutorul LinkedIn

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 15:04
2635 citiri
HR: Cum iti asiguri prima impresie cu ajutorul LinkedIn

LinkedIn este reteaua sociala cea mai potrivita atunci cand vrei sa te promovezi pentru a-ti gasi un job sau pentru a-ti schimba cariera. In lipsa unei organizari atente a profilului in acest mediu risti sa ramai in anonimat, de aceea expertii in Resurse Umane au alcatuit pentru CareerHubBlog.com o lista de sfaturi pentru a iesi in evidenta si a avea succes in aria ta profesionala. 

Concentreaza-te pe calitate, nu pe cantitate

Nu conteaza cate conexiuni ai in reteaua LinkedIn, cea mai importanta este calitatea relatiilor si nivelul de interactiune pe care il ai cu oamenii importanti care conteaza.

In plus, este deosebit de importanta marimea si relevanta retelei in care acei oameni sunt la randul lor conectati.

Acest lucru inceamna ca o persoana cu 50 de contacte cu relevanta maxima, cu care interactioneaza constant are mult mai multe sanse de success fata de o persoana cu 500 de contacte cu care interactioneaza foarte rar.

Nu uita de importanta  primei impresii

De cele mai multe ori cand cineva iti viziteaza profilul de LinkedIn pentru prima data, “scanarea” nu dureaza mai mult de 5 secunde, apoi urmeaza decizia de a citi sau nu mai departe CV-ul.

Din aceasta cauza, profilul tau trebuie sa fie clar, succint si unic pentru a face o impresie buna si a-i determina pe vizitatori sa aprofundeze lectura.

Alege cu grija titlul

Titlul in reteaua LinkedIn este cea mai importanta parte din intreg profilul tau si trebuie sa cuprinda trei aspecte estentiale, in functie de context.

Cand esti angajat trebuie sa prezinti cat mai clar functia pe care o ocupi, iar cand nu ai un job si te afli in plina sesiune de job hunting, specialistii te sfatuiesc sa incluzi ce oportunitati ai vrea sa intalnesti sau pentru ce ai vrea sa fii recunoscut de catre angajatori.

Evita sa ai un profil LinkedIn pe jumatate completat

Cand cineva cauta numele tau pe Google pentru o simpla verificare si gaseste un profil pe jumatate completat in reteaua LinkedIn, sansele tale de a face o prima impresie buna scad considerabil.

Cea mai sigura varianta este sa iti actualizezi profilul in mod regulat, indiferent daca lucrezi, iti cauti un job sau faci o pauza in cariera ta, sustin specialistii.

Iesi in evidenta intr-un sens pozitiv

Multe profile incep cu expresii cliseistice, fara o baza solida, ceea ce ii impiedica pe posesori sa iasa in evidenta in fata unui angajator.

Gandeste-te care sunt aptitudinile sau experienta care te individualizeaza, care sunt rezultatele tale, care este propunerea ta valorica si catre ce te indrepti din punct de vedere profesional, apoi foloseste raspunsurile pentru a da o nota unica profilului tau.

Invata sa asculti si sa fii de ajutor

Networking-ul presupune ascultarea si oferirea de ajutor contactelor din reteaua ta, nu doar incercarea de a obtine beneficii.

Fii atent la modificarile de status si la actualizarile persoanelor din lista ta si apoi ofera resurse, atunci cand dispui de ele, conexiuni si orice informatie cu care poti fi de folos.

Poti petrece timp in grupuri relevante de discutii de pe LinkedIn, iar cand ai ocazia poti introduce si ideile sau resursele tale in conversatii.

Facand acest lucru in mod constant, iti vei promova brandul personal, iti vei face noi conexiuni si iti vei intari relatiile deja existente.

Tine minte ca multe din aceste grupuri sunt frecventate de recrutori, potrivit specialistilor.

Actualizeaza statusul cu informatii pretioase

Foloseste-te de actualizarile de status, pentru a te asigura ca esti subtil in vizorul oamenilor si incearca sa transmiti informatii valoroase, precum link-uri catre articole, evenimente sau stiri, nu doar autopromovare.

In loc sa scrii ca iti cauti un job poti actualiza statusul spunand ca te afli in discutii cu diferiti manageri pentru oportunitati interesante.

Aceste cuvinte transmit un mesaj subtil dar clar ca te afli in cautarea unui loc de munca, transmitand in acelasi timp ideea ca esti deja in negocieri, ceea ce te face si mai “atractiv” pentru angajatori.

Fa recomandari credibile

Nimeni nu acorda atentie recomandarilor facute intre prieteni pentru a se ajuta reciproc.

Ofera recomandari doar atunci cand esti in masura sa te exprimi si evita sa accepti recomandarile banale, care nu contin beneficiile pe care le-ai adus si rezultate bazate eventual pe cifre, care nu vin de la oameni care te-au vazut muncind sau care nu au beneficiat pe urma eforturilor tale.

Nu fi un perfectionist

Incearca sa iti dai seama ca nu poti avea un profil impecabil de LinkedIn din prima zi, tot asa cum nu poti avea nici un CV perfect inca de la inceputul carierei, spun specialistii.

Nu astepta rezultate imediate

Rabdarea, constanta si disponibilitatea de a te adapta si a invata, pot transforma reteaua LinkedIn intr-o ustensila importanta atat in sesiunea de job hunting, cat si in strategia pentru viitoarea ta cariera.

#cariera, #google, #job, #linkedin, #profil , #stiri Google