Ne luam iPad sau merita sa asteptam tableta Google?

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 23:42
1997 citiri
Ne luam iPad sau merita sa asteptam tableta Google?

Apple si Google au fost o perioada cei mai buni prieteni, dar relatia s-a stricat atat de rau intre ei atunci cand Google a intrat pe piata smartphone incat se spune ca Apple poarta acum negocieri cu rivalii de moarte de la Microsoft pentru a pune motorul de cautare Bing pe iPhone.

Acum, se pare ca Google pregateste in laboratoarele sale o noua lovitura si, foarte posibil, o umilinta pentru Apple: un computer tableta care sa ofere utilizatorilor toate acele lucruri pe care iPad nu stie sau nu vrea sa le faca.

Fara sa existe o confirmare oficiala si nici macar un zvon, pe site-ul proiectului Chronium, un inginer de la Google a postat imagini si un film despre modul in care sistemul de operare Chrome OS ar rula pe o tableta. Imaginile au uimit pe toata lumea, mai putin, probabil, pe Steve Jobs care isi avertiza angajatii cu doar cateva zile inainte ca Google vrea sa distruga Apple si tot acel discurs cu "nu fi rau" e doar un "bullshit".

E foarte posibil sa aiba dreptate.
Aparitia imaginilor cu conceptul de tableta Google dovedeste ca este o idee avuta in vedere, iar lansarea ei ar putea pune cele doua companii fata in fata intr-o lupta mai dura decat orice am vazut pana acum in acest domeniu.

Carcasa va arata la fel, marile diferente urmand sa se gaseasca sub ea, scrie New York Times. Consumatorii vor fi atunci nevoiti sa aleaga de fapt intre doua filosofii si sa decida care tableta reprezinta viitorul: cea de la Apple, inchisa in propriul ecosistem si pe care pot fi folosite doar aplicatiile ei, sau Google, al carui sistem de operare va fi la fel de deschis ca si Internetul.

"Gandim noi pentru tine" versus "fa ce vrei"

iPad i-a uimit pe toti datorita pretului de 499 de dolari, dar modelele mai avansate, cu mai mult spatiu de stocare si tehnologie 3G, il fac ceva mai scump. Google, pe de alta parte, isi va vinde sistemul de operare pe tehnologia partenerilor, zvonurile aratand inspre HTC. Astfel, eventuala tableta va avea un pret competitiv sau va fi chiar mai ieftina decat iPad.

Tableta Google ar avea, insa, un avantaj major in fata iPad, si anume platforma deschisa oricarui tip de aplicatii. Dar chiar ii garanteaza asta succesul?

iPad va ramane inchis in continuare in cercul Apple si nu va folosi decat aplicatiile din iTunes App Store. Totusi, asta nu a impiedicat alte produse sa aiba succes, ba chiar unul incredibil, de cand Apple a decis scoaterea din App store a aplicatiilor facute de rivali. Desi limitat, iPhone OS este cel mai popular din lume, Androidul celor de la Google fiind mult in spate.

Desi Android este deschis tuturor, consumatorii au votat pana acum cu portofelele si au ales modelul restrictiv "gandim noi pentru tine" al celor de la Apple, iar libertatea "fa ce vrei" oferita de Google a avut mai putin succes.

Aceasta tendinta ar putea continua, dar daca a functionat in cazul telefoanelor mobile nu inseamna ca va fi la fel de bine primita si pe tablete. Totusi, te astepti sa faci mai multe cu o tableta decat cu un telefon.

Ce are Apple cu "adevaratul" Internet

Dar Apple mai are un dezavantaj in posibila lupta cu Google. Computerul tableta este mai mult un netbook decat un telefon mai mare, iar netbook-urile sunt facute pentru navigarea pe Internet. Un lucru pe care Apple nu il permite in totalitate.

Nimeni nu stie motivul pentru care Apple nu permite aplicatiile Flash sa ruleze pe iPad. Unii spun ca e vorba de procesor si ca Flash-ul mananca resursele si bateria sau ca nu este suficient de elegant. Altii sunt de parere ca e vorba doar de rivalitate. Oricare ar fi raspunsul, consumatorilor nu le va pasa de el pentru ca iPad-ul pur si simplu nu va functiona atunci cand vor vedea ca nu pot accesa continutul video de pe site-uri ca Youtube sau portaluri de filme si stiri.

Dar toatea acestea vor fi accesate pe tableta Google care nu va avea nimic impotriva "adevaratului" Internet. Si ce daca bateria va avea o durata de viata mai mica? Utilizatorii isi vor putea urmari serialul preferat.

Apple mizeaza pe HTML5

Totusi, nimeni nu spune ca de Flash va depinde alegerea tabletei. In cele din urma, Flash-ul va fi depasit, iar noul standard web HTML5 va fi pus in aplicare. Cu acesta, orice clip video va rula perfect fara sa aiba nevoie de niciun plugin. Youtube deja testeaza o varianta HTML 5 a site-ului.

Asa ca Apple nu face decat sa se gandeasca la viitor si forteaza apropierea lui. Dar asta nu inseamna ca ceea ce face acum este in regula. Google nu ar incerca niciodata sa produca rupturi in cadrul Internetului. Pe de alta parte, cei de la Apple au o viziune si daca nu le place cum este construit ceva, atunci nu il vor folosi.

Flash ar putea sa fie doar prima victima a acestui razboi. Orice companie care va incerca sa faca un software nou sau o noua aplicatie web va fi nevoita in viitor sa coopereze cu Apple, asa cum a facut si Microsoft in cazul Silverlight, sau sa se obisnuiasca cu gandul ca nu va avea acces la milioane de utilizatori.

Orice discutie pe aceasta tema este, deocamdata, pur ipotetica, dar atunci cand Google se va hotara sa faca acest pas va trebui sa ii convinga pe consumatori doar ca tableta lor e mai buna. Nu va fi nevoie sa vanda ideea de computer-tableta si sa il faca atractiv in ochii tuturor. Cei de la Apple s-au ocupat deja de acest lucru si nimeni n-o face mai bine ca ei.

Totusi, atunci cand se va intampla, indiferent de deciziile pe care le vor lua, condumatorii vor alege de fapt intre doua tiuri de "big brother": unul care urmareste fiecare pas facut pe Internet si unul care vrea sa stabileasca singur ce este Internetul.

#ipad, #google, #tablet, #apple , #stiri Google