Povestea Android, liderul sistemelor de operare pentru smartphone

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:55
1335 citiri
Povestea Android, liderul sistemelor de operare pentru smartphone
Sursa foto: Wallshed

Android este o platforma software si un sistem de operare pentru dispozitive si telefoane mobile bazata pe nucleul Linux. Cu o interfata pentru utilizator bazata pe manipulare directa, Android este proiectat in principiu pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete.

Totusi, exista interfete specializate ale sistemului care sunt dedicate si altor dispozitive, precum televizoare (Android TV), autovehicule (Android Auto) si ceasuri de mana (Android Wear). Sistemul foloseste intrari tactile, ecranul dispozitivului folosind putand fi atins prin alunecare, atingere, lovire sau ciupire pentru manipularea obiectelor afisate. Exista variante de Android care insa nu folosesc ecranul tactil, destinate unor console de jocuri, camere digitale si alte electronice.

Cand a fost infiintata firma Android

Corporatia Android Inc. a fost infiintata in octombrie 2003, in Palo Alto, California, pentru a dezvolta, in cuvintele unui dintre fondatori, ''dispozitive mobile mai inteligente care sunt mult mai constiente de locatia si preferintele detinatorului''. Primele intentii ale companiei au fost de a crea un sistem de operare avansat pentru camere digitale, insa din cauza vanzarilor neconvingatoare ale acestor produse, atentia celor de la Corporatie s-a orientat spre productia de sisteme de operare pentru smartphone-uri, care sa concureze cu ''Symbian'' si ''Windows Mobile''.

La 17 august 2005, Google a preluat Android Inc. pe 17 august 2005, cu tot cu angajatii de valoare. Doi ani mai tarziu, la 5 noiembrie 2007, versiunea de beta a sistemului Android a fost lansata. Android 1.0, prima versiune comerciala a sistemului de operare a fost lansat pe data de 23 septembrie 2008. Primul dispozitiv comercial care a folosit sistemul de operare Android a fost smartphone-ul ''HTC Dream''.

Din anul 2011, Android are cea mai mare baza de sisteme de operare instalate pe dispozitivele mobile din lume, pentru ca din 2013, dispozitivele cu sistemul Android sa se vanda mai mult decat dispozitivele cu sisteme de operare ''Windows'', ''iOS'' si ''MacOS'' combinate. Cea mai recenta versiune de Android este 4.4 KitKAT, anuntat la 3 septembrie 2013 si lansat la 31 octombrie 2013 pe dispozitivul Nexus 5. Versiunea a fost constant imbunatatita, ajungandu-se, in prezent, la versiunea 4.4.4, lansata la 19 iunie 2014.

#android google, #software Android , #stiri Google