Razboi Rece: SUA, sub atac cibernetic chinez

Sambata, 30 Iulie 2011, ora 10:57
2650 citiri
Razboi Rece: SUA, sub atac cibernetic chinez

Pe 8 aprilie 2010, aproximativ 15% din traficul online mondial a fost redirectionat pentru 18 minute catre China. In spatele operatiunii a stat compania de stat China Telecom care a reusit sa "pacaleasca" releele din toata lumea.

 

Nu se stie ce s-a intamplat cu datele respective in minutele in care s-a aflat pe "teritoriul" chinez, relateaza CNN.

Dar intr-un raport realizat anul trecut de Comisia Economica si de Securitate a SUA se precizeaza ca este posibil ca traficul sa fi fost capturat, cenzurat sau chiar inlocuit cu alte informatii, fara ca cineva sa stie. 

Aceste scenarii sunt motiv de ingrijorare in special pentru guvernul Statelor Unite din moment ce incidentul a afectat traficul din si inspre domenii sum ar fi ".gov".

Printre site-urile vizate s-au numarat cele ale Senatului, Armatei, Marinei, Departamentului Apararii, NASA si Departamentului de Comert.

De asemenea, au fost afectate paginile Dell, Yahoo, Microsoft si IBM.

Nu a fost prima data - si probabil nici ultima - cand activitati informatice suspecte au avut ca sursa statul chinez.

In 2008, FBI a lansat "Operatiunea Calaretul Cisco" (Operation Cisco Raider), inchizand 3.500 de echipamente de retelistica false, produse in China, inclusiv rutere Cisco contrafacute cumparate de agentiile guvernamentale americane.

La sfarsitul lui 2009, Google, Adobe Systems, Juniper Networks si 12 alte companii din domeniul tehnologiei au fost tinta unui atac cibernetic venit din China. 

Un document emis de firma de securitate McAfee arata ca este posibil ca atacatorii sa fi avut "acces total la sistemele interne" si posibilitatea de a colecla si a  manipula informatiile companiilor, invlusiv codurile sursa.

Google a facut public atacul, spunand ca o parte din proprietatile sale intelectuale au fost furate.

Imediat dupa aceea a oprit functionarea motorului de cautare in China.

Luna trecuta, sute dintre conturile personale de Gmail, inclusiv cele ale unor oficiali ai guvernului SUA, au fost hackuite ca urmare a unei scheme de phishing. Vina  o poarta tot China.

Experti in securitate si oficiali guvernamentali au facut rapid legatura cu atacuri similari produse de China.

"Nu este un secret ca agentiile guvernamentale americane se afla sub atac chinez", spune Prescott Winter, ofiterul sef al departamentului tehnologic din cadrul  ArcSight, o companie de securitate detinuta de HP.

"Este o problema importanta, iar guvernul este constient ca lucrul acesta se intampla de 10-15 ani."

China neaga

Statul chinez a negat vehement in mod repetat orice conexiune cu aceste crime cibernetice, fiind foarte dificil sa dovedesti ca Beijing se afla in spatele acestor  atacuri.

Dar chiar daca atacurile individuale nu pot fi atribuite in mod direct guvernului chinez, expertii spun ca exista dovezi de necontestat ca acesta le sponsorizeaza.

"Daca analizam marimea, tinta si complexitatea acestor campanii directionate impotriva SUA, reiese clar ca operatiunile sunt sponsorizate de stat", se arata intr-un  document emis de Northrop Grumman.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac, #atac informatic, #hacker, #razboi, #razboi china sua , #stiri Google